TASZ: Messze vagyunk 2006-tól

2012.12.20. 15:25

"A rendőrség az idei diáktüntetések kapcsán egészen tegnapig mintaszerűen járt el és példás önuralmat gyakorolt. Annak ellenére sem nyúlt aránytalan eszközökhöz, hogy a jogszerűen bejelentett tüntetések többször is átmentek be nem jelentett spontán vonulásokba, amelyek gyakran hosszabb-rövidebb időre megbénították a belváros közlekedését" - írja blogján a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), amely szerint messze vagyunk a 2006-os helyzettől.

A jogvédő szervezet szerint ugyanakkor az aktivisták tegnapi előállítása jogszerűtlen, és taktikailag is hibás lépés volt. "Jogszerűtlen, mert semmi nem utalt arra, hogy békétlenné válna a demonstráció, és ahelyett intézkedtek, hogy előzetesen felszólították volna a tüntetőket a híd elhagyására." "Taktikai hiba pedig azért, mert a tüntetők nemhogy szétoszlottak volna, hanem együtt maradtak, a rendőrkapitányság elé vonultak, ami további órákon keresztül rendőri készenlétet igényelt" - írják.

A TSZ szerint a következő hetekben, hónapokban óriási nyomás fog nehezedni mind a rendőrségre, mind a tiltakozó diákokat megmozgató szervezetekre, és nagyon fontos, hogy mindkettejük számára tisztázottak legyenek a szerepek és a jogok. Ezzel együtt is, szerintük egyelőre a rendőrséget és a hallgatókat is elismerés illeti.