A diákokból hiányzik a Békemenet méltósága

2012.12.21. 22:58
Díjat nyert a Békemenet: a Polgári Magyarországért Alapítvány szerint ők tették idén a legtöbbet a közösségek erősítéséért. Bár ez is egy utcai politikai mozgalom, akárcsak a diáktüntetőké, Balog Zoltán szerint van legalább egy fontos különbség.

A polgári szerveződések összefogásáért, a nemzeti önrendelkezés melletti kiállásért, a határon túli közösségek aktivizálásáért és a magyar kormány jó hírének védelmezéséért a Polgári Magyarországért Alapítvány Polgári Magyarországért díjának 2012-es nyertese a Békemenet - jelentette be nagy taps mellett Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a budapesti Hotel Gellértben rendezett ünnepségen.

A Békemenet szervezői az első sorban (Bayer Zsolt, Széles Gábor, Stefka István)Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az elegáns terem az eseményre teljesen megtelt. Jelen volt többek között Kövér László házelnök, Mádl Dalma, Jókai Anna író- és költőnő, Gulyás Gergely parlamenti képviselő, Pataky Attila rockzenész, Réthelyi Miklós volt erőforrás miniszter, és a Békemenet szervezői közül például Bayer Zsolt, Bencsik András, Széles Gábor és Csizmadia Zoltán. A díjat a Fidesz alapítványa (melynek kuratóriumi elnöke Balog Zoltán) minden évben annak adja, aki a legtöbbet tette a polgári közösségek erősítéséért. Korábban díjazott volt például a Terror Háza vezetése, Kopp Mária és Lezsák Sándor is. Idén egyértelműen a Békemeneté volt a győzelem.

Az indoklásban Kövér László elmondta, a Békemenet a rendszerváltozás történetének egyik legnagyobb pillanata, mely megvédte a szuverenitását, a demokráciát és a magyar kormányt akkor, amikor az forradalmi lépésekre kényszerült, és szembekerült a múlt erőivel. Kövér szerint a Békemenet jelentősége a Nagy Imre-újratemetéshez mérhető, és ha 1994-ben rendezték volna meg a menetet, “ma nem itt tartanánk”.

Balog Zoltán szerint ma nem divat kiállni magunkért, főleg azokért, akik vezetnek minket. Ezután pedig pláne nem divat megjutalmazni azokat, akik kiálltak, most mégis megteszik. Két dolgot köszönt meg különösen a Békemenetnek: a humort (mert szerinte amíg humorunk van, addig nem lehet legyőzni minket) és a nagy szívet.

Kövér László szerint a Békemenet Nagy Imre újratemetéséhez mérhetőFotó: Barakonyi Szabolcs

A miniszter azt is elmondta, hogy elnöki tevékenységét mostantól nem tudja majd ellátni (Balogot év közben nevezték ki miniszternek), az alapítvány vezetője így januártól Gulyás Gergely lesz. Gulyásban szerinte az a ritka kivétel, aki egyszerre fiatal és bölcs. Ez a két dolog ritkán jár együtt, ebből mostanában kapok komoly leckét - utalt az este során először a diáktüntetésekre Balog, mire nagy derültség támadt a teremben.

Lehet-e csatazajban, kések között ünnepelni? - utalt ismét a jelenlegi helyzetre Balog, majd történelmi párhuzamot is vont a késből kiindulva, és egészen a betlehemi gyermekgyilkosságokig ment vissza. Az előadás után meg is kérdeztük a minisztert, hogy jól értettük-e, hogy a bicskával előállított tüntető és Heródes mészárlása között látott párhuzamot, de azt mondta, ennyire nem gondolt konkrét esetre, inkább csak általában a mostani dühös diákokra.

A Békemenet egyik szervezője, Bayer Zsolt a napokban a Magyar Hírlapban arról írt, a tüntető diákokkal szemben hamarosan szükség lehet egy újabb menetre. Meg is kérdeztük erről Bayert, aki azt mondta, szinte biztos, hogy januárban jön a következő Békemenet. A díjnak nagy örült, és azt mondta, amikor elkezdte szervezni, egyáltalán nem számított rá, hogy egy év múlva itt fog majd állni.

A polgári közösségek erősítéséről szólt a díjFotó: Barakonyi Szabolcs

A kitüntetéssel egy bronzplakett és kétmillió forint is jár. A díjat átvevő Csizmadia László, a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum elnöke azt mondta, ennek feléből a székelydályai templomot segítik meg, másik feléből pedig háromezer adag ételt osztanak ki a máltai szeretszolgálaton keresztül szilveszterkor.

Csizmadia egyébként nemcsak a CÖF-öt, hanem a Nemzeti Együttműködési Alapot is vezeti, mely a civil szervezetek működési célú támogatására szánt állami források elosztását végzi. A kormánypárti demonstrációkat a Civil Összefogás Fórum (CÖF) nevű,  jogi személyiséggel nem bíró alakulaton keresztül szervezi, a finanszírozást pedig – részben legalábbis – a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) biztosítja, írja az atlatszo.hu. A CÖF a Békemenet szervezésén kívül többek között a Bajnairól és Gyurcsányról szóló "Együtt tették tönkre az országot" kampány kiadója is.

Mádl Dalma gratulál Bencsik AndrásnakFotó: Barakonyi Szabolcs

Megkérdeztük Balog Zoltánt, ha már egy utcai politikai mozgalom nyert, szerinte mi a hasonlóság a Békemenet és a diáktüntetések között. A miniszter szerint a helyszínen kívül nem sok hasonlóság van, a díjazott mozgalom valami mellett, a diákok valami ellen vannak, bár ettől még szerinte utóbbi nem feltétlenül alsóbbrendű. A diáktüntetésekből viszont szerinte hiányzik a Békement méltósága. Igaz, nem is hasonlítaná össze a kettőt, a miniszter szerint az egyik alma, a másik körte.

Hasonlóan látta Bayer Zsolt is, aki szerint a következő Békement majd megmutatja, a mostani tüntetések messze nem képviselők minden diák véleményét.