Szerződéseket égettek a diákok

2012.12.21. 17:20 Módosítva: 2012.12.21. 21:26
A tandíj, a keretszámok és a diploma megszerzése utáni röghöz kötés ellen tiltakozó diákok pénteken délután a Széll Kálmán téren tüntettek. Rituálisan kinyomtatott hallgatói szerződéseket semmisítettek meg.

250 diák gyűlt össze az egykori Moszkva tér egy csendesebb, karácsonyi vásárosbódék által nem zavart területén, hogy a diplomák megszerzése után itthoni munkavállalást megszabó hallgatói szerződéseket égessenek.

Hatan elkezdték égetni a helyszínen kiosztott mintákat (nem a sajátjukat gyújtják meg), de a többiek aztán a fotósok gyűrűje miatt nem fértek oda a tűzhelynek átalakított üres szökőkúthoz. Ezért megkérték a sajtó munkatársait, hogy nyissanak rést a tiltakozó diákoknak.

 hallgatoi

Az egyik szervező váratlanul megszakította az eseményt, arra kérve a diákokat, hogy még várjanak kicsit az égetéssel, mert a hangosítás nem érkezett meg, a szerződéseket pedig csak utána gyújtanák meg.

A demonstrációt ELTE-s szociális munkás hallgatók szervezték. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját nem keresték meg, kaptak ugyanakkor segítséget a Hallgatói Hálózatoktól (HaHa).

Hárman szólaltak fel. Az ELTE-n szociális munkásnak tanuló Hamza András szerint a hallgatóknak joguk van ahhoz, hogy jól éljenek és olyan helyen dolgozzanak, ahol ez biztosítva van. De jelenleg nemhogy jól, hanem egyszerűen csak megélni akarnak. Felidézte, hogy Orbán szerint karácsonyra vége lesz a tiltakozásoknak. A szónok szerint ebben kár reménykedni.

Teczár Szilárd Hahás aktivista szerint megbukott ez a kormány, mire felzúgott az Orbán, takarodj. A szónok szerint ők nem kérik a kormány lemondását, mert nem valami ellen, hanem a felsőoktatásért vannak itt. Nevetségesnek nevezte a kormány kommunikációs taktikáját, hogy az ünnepek előtt jelentik be ezeket a változásokat, remélve, hogy nem lesz tiltakozás. „Ez hiú remény" - mondta ő is. Szerint addig folytatják, amíg a hat pontjukat el nem fogadják.

Végül fellépett az est sztárja, Dopeman, aki olyan alapvetéseket osztott meg a diákokkal, minthogy a tudás a tudás többet ér, mint a pénz, mert a pénzt el lehet venni az emberektől, de azt aztán a tudással újra tudja termelni.  Megemelte basebalsapkáját az igazukért kiálló diákok ellen, mint mondta, éppen itt volt az ideje. Bevallotta, hogy eleinte támogatta a röghöz kötést, de aztán rájött, hogy már nincs is feudalizmus. Nincs értelme itt tartani a fiatalokat, ha nem lehet nekik munkát adni. „A kormány már elvette az emberektől a pénzt, és a tudás elvételével a jövőt akarja elvenni tőlük" - mondta a rapper. Szerinte a hallgatók gonosz mostohája ez a kormány, de "mi nem akarunk haza menni a bálból éjfél után, hanem hajnalig akarunk táncolni és nem várjunk, hogy más tegye a lábunkra az üvegcipőt, azt mi magunk fogjuk felhúzni" - gondolkodtatta el a hallgatóságit. Végül jó gyújtogatást kívánt az egybegyűlteknek, majd hazaküldte őket.

Néhányan a végén, betartva az eredeti tervet, még meggyújtottak egy-egy hallgatói szerződést, volt, aki nem kinyomtatott mintát, ha a sajátját, aztán oszlani kezdett a tömeg. Vonulás most úgy látszik nem lesz, amúgy is nagyon hideg van kollégánk szerint.

A rendőrségi jelenlét visszafogott, az egyik egyenruhásnál van egy homokkal teli vödör és porral oltó is.