Orbán: Érthetőek voltak a diákok félelmei

2012.12.24. 01:00

„Azt mondhatjuk, hogy a diákok egy-két ügy kivételével elérték, amit akartak" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Frizbi című műsorában adott interjúban. „Úgy éreztük, hogy a diákok félelmei érthetőek" – tette hozzá. A kormányfő szerint az elmúlt másfél évben Magyarország erősebb lett, IMF-megállapodás nélkül is biztosan megáll a lábán, a Nemzetközi Valutaalapot pedig egy túlságosan drága taxihoz hasonlította.

90 százalék teljesült

A felsőoktatás átalakítására azt mondta, hogy a szocialisták kétszer vezettek be tandíjat Magyarországon, ők pedig kétszer is megszüntették azt. „Ők bevezetik, mi pedig kivezetjük" – mondta. Orbán szerint most sem lett volna tandíj az eredeti elképzeléseik szerint, de a diákok nem fogadták el az átalakítás általuk javasolt első formáját. A diákok követeléseiből szerinte 90 százalék teljesült, egy nem, de az nem is fog, utalt ezzel a hallgatói szerződésekre.

A kormányfő szerint nem lesz nehezebb bejutni az egyetemre 2013-ban. Ehhez a 240 pontos ponthatárt kell majd elérni. Ennek ugyanakkor nem feltétlenül örül, így ugyanis a közepesnél gyengébb diákok is könnyebben bejuthatnak. Ezért jónak tartaná, ha előre kiszámítható módn emelkedne az elvárt követelményszint.

Három esetben kell fizetniük majd hallgatóknak a felsőoktatásban: ha valaki elkezdi, de félbehagyja tanulmányait, ha az előírt időszak plusz egy félév alatt nem fejezi be a szakját, vagy ha a meghatározottnál hamarabb külföldre megy dolgozni.

Erősebb lett az ország

Orbán a műsor elején azt mondta, hogy az ország túlélte a legutóbbi interjú óta eltelt másfél évet. Szerinte ez idő alatt Magyarország erősebb lett, nagyobb lett az érdekérvényesítő képessége. Ugyanakkor tisztában van vele, hogy a sok kényelmetlenség és áldozat miatt „nem olyan erős az emberek meggyőződése, mint az enyém, hogy az ország jó irányba halad."

Mint mondta, 2013 elején emelik a minimálbért, csökkentik a rezsiköltségeket, „nem kezdődött még így év." A rezsicsökkentés költségvetési hátteréről azt mondta, hogy „aki eddig sokat keresett rajta, az majd nem fog sokat keresni rajta."

Meg kell nézni az IMF fuvardíját

Az IMF-megállapodásról Orbán azt mondta, hogy a kormány készen áll a megegyezésre, de akármilyen áron nincs rá szükség. Egy hasonlattal élve úgy vélte, hogy mindig tudni kell, miért van szükség egy járműre.

„Eltörött a lába és mentőautó kell neki, vagy gyorsabban akar eljutni valahová és taxit hív. Ha mentőre van szüksége, akkor nincs alku, de hogy ha taxit hívott, akkor megnézi, hogy mennyi a fuvar díja. És ha jó, akkor kell, ha nem, akkor nem. És Magyarország az utóbbi helyzetben van". Azt mondta, hogy Magyarországnak pénzre tényleg nincs szüksége, de egy biztonsági megállapodás jó volna, ha valamilyen baj történne a világpiacon. Mint mondta, Magyarország IMF-hitel nélkül is biztosan megáll a lábán.

„Egy fontos adat van, ami nem jó, az a gazdasági növekedés" – mondta, megjegyezve, hogy csökken az államadósság és a munkanélküliség, „a külkereskedelem száguld", a folyó fizetési mérleg rendben van, a költségvetési hiány az európai szint alatt van.