Erzsébet
1 °C
4 °C

Rozgonyi kilépése figyelmeztetés volt a Jobbiknak

2012.12.25. 19:58
Utolsó és kemény figyelmeztetésnek szánta Rozgonyi Ernő a Jobbik pártvezetése számára, hogy december elején kilépett a párt parlamenti frakciójából és tagságából. Az azóta már független országgyűlési képviselő szerint vállalhatatlan volt már számára "a Jobbik nemzeti radikalizmust lejárató botránypolitizálása".

Rozgonyi kedden az MTI-nek eljuttatta a Vona Gáborhoz címzett, december 3-án kelt levelét, amelyben jelezte: nem adja tovább a nevét a "sorozatos ostobaságokhoz", amellyel a párt vezetése rendkívüli mértékben ártott a nemzeti radikalizmus ügyének.

02
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A politikus keddi közleményében ehhez hozzátette, hogy a döntésének nyilvánosságra hozatala előtti napokban politikustársai rá akarták venni, hogy maradjon a pártban, majd megpróbálták megvesztegetni, de visszautasította ezeket.

Az Országgyűlés december 5-i plenáris ülésén az ülést levezető elnök jelentette be, hogy Rozgonyi Ernő kilépett a Jobbik frakciójából, és a jövőben független országgyűlési képviselőként folytatja munkáját. Vona Gábor pártelnök szerint Rozgonyi esetében arról van szó, hogy "egy idős ember elfáradt, nem bírta tovább a pártra és ezáltal rá is nehezedő nyomást". Rozgonyi nyolcvan éves, a frakció legidősebb tagja volt.

A parlament 2010-es megalakulása óta már öt képviselő hagyta el a Jobbik frakcióját: Pősze Lajost 2010-ben, Endrésik Zsoltot 2012 áprilisában zárták ki a frakcióból, Lenhardt Balázs pedig 2012 novemberében lépett ki a képviselőcsoportból, amelynek létszáma most Rozgonyi Ernő kilépésével 43 fősre csökkent.

December elején Bödecs Barna jelentette be, hogy kilép a Jobbik frakciójából, azonban később visszavonta ezt a nyilatkozatát, de mivel "magánéleti okok miatt" parlamenti mandátumáról lemondott, helyére Suhajda Krisztián, a párt Bács-Kiskun megyei elnöke került.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?