Petárdázni tilos, de sok mindent szabad

2012.12.27. 15:28 Módosítva: 2012.12.27. 16:06
Vannak legális pirotechnikai eszközök, amelyekkel csak szilveszter éjjelén lehet szórakozni. A petárda nem ilyen, azzal sohasem lehet Magyarországon játszani. Óvatosságra int a rendőrség.

A Készenléti Rendőrség laktanyájában előbb kiderült, hogy a petárdákat továbbra sem érdemes a szánkba vennünk, a végén pedig egy próbababa kezét is csúnyán összekormozták. A szilveszterkor legális pirotechnikai eszközök helyes alkalmazásáról tartott tájékoztatót a rendőrség csütörtökön.

Cserényi József, az ORFK Igazgatásrendészeti Főosztályának alezredese indításként elmondta, a már-már hagyományossá váló rendőrségi tájékoztatókra azért van szükség, hogy semmi ne állhasson a gondtalan szilveszteri szórakozás útjába. Az alezredes előadásából aztán kiderült, hogy nem csak mint rendőr, hanem mint műkedvelő pirotechnikus is közelít a kérdéshez, ezért a száraz szakmai figyelmeztetések mellett bőven jutott hely a személyesebb észrevételekre is.

A petárda még mindig tilos

Egy évvel ezelőtt hozták azt a kormányrendeletet, amely uniós irányelvek nyomán teljesen újraszabályozta a pirotechnikai eszközök használatát, e változásokat pedig még mindenki csak tanulja. A klasszikus petárdát 2005 óta tilos birtokolni és használni Magyarországon, ez a 2011-es változásokkal is érvényben maradt. Az alezredes szerint a tiltáshoz végül az is vezetett, hogy nem adott annyi szórakoztató élményt, mint amennyi kárt tudott okozni. Ezeket ugyanis felelőtlen fiatalok előszeretettel dobálták gépkocsikra és idős emberek elé, és miközben látványeffektekkel nem nagyon járták, arra alkalmasak voltak, hogy a kocsik összekoccanjanak, az idős nénik pedig összerogyjanak.

Az alezredes elmondta, hogy a jelenlegi magyar szabályozás négy kategóriába sorolja ezeket az eszközöket, és míg az első kettőbe esőket az év bármely napján lehet használni, a harmadik osztályba tartozókat csak az év utolsó pár órájában. A negyedik kategóriába eső komolyabb eszközöket pedig csak engedéllyel rendelkező, szakképzett felhasználók lövöldözhetik el.

Tortagyertyától a rakétákig

Az első osztályba került "játékos" eszközök közé tartozik például a tortagyertya, amelyet akár beltéren is minden 14. életévét betöltött személy használhat. A második osztályba az eggyel komolyabb eszközök kerültek, melyeket már csak szabadtéren és csak 16. életév betöltése után lehet használni. Ebbe a kategóriába tartozik például az úgynevezett telep is, mely beindítása után akár lila pálmát vagy egyéb formákat is képes mintázni az égre.

Az alezredes amúgy személy szerint a telepek vásárlását javasolja, mivel ezeket az eszközöket elég egyszer beindítani, és ezzel "jó pár percig meg van oldva a látvány kérdése."

Az év utolsó három napján a harmadik osztályba sorolt eszközök használhatók. Ezekben már komolyabb mennyiségű hatóanyag van, ha egy ilyen elszabadul egy szobában, képes teljesen kiégetni azt, szemléltette az alezredes veszélyességüket. Ezeket december 28-tól lehet legálisan megvásárolni, de felhasználni csak december 31-e délután 6 és január 1-e reggeli 6 óra között lehet. Az alezredes elmondása szerint a jogalkotók ezzel a korlátozással tekintettel voltak az állatvédők igényeire is. A háziállatok nagyon érzékenyek az erős fény- és hanghatásokra, ezzel a szabályozással pedig jól járt a szórakozni vágyó lakosság, és az állattartók is.

A NOÉ Állatotthon Alapítvány munkatársai is csütörtökön adtak ki közleményt, melyben arra kérik az állattartókat, hogy az év utolsó éjszakáján kedvenceiket tartsák biztonságos, zárt helyen. Az állatotthon külön e-mailcímet is üzemeltet a kritikus éjszaka alatt és a rá következő napokban is, a petardazas@noeallatotthon.hu címen várják az állatukat elvesztők és a becsületes megtalálók bejelentéseit.

Egy jó buliba maximum öt kilóval mehetünk

Az alezredes kitért arra is, hogy bár általában a megvásárolt termékek címkéit csak a nagyon tudatos vásárlók szokták tanulmányozni, a pirotechnikai eszközök vásárlásakor azonban mégis érdemes ezekre odafigyelni. Hiszen onnan sejthető, hogy tesztelt és legálisan forgalomba hozott eszközökkel van dolgunk, hogy a csomagolásán magyar nyelvű tájékoztató szerepel, és fel van tüntetve a gyártó cég, valamint a tanúsítványi szám is. Ugyanakkor a legálisan vásárolható eszközökből sem rendelkezhetünk korlátlan mennyiséggel: az első két osztályból 1-1 kilónyi hatóanyagú eszköz lehet birtokunkban, míg a hármas osztályúból maximum 3 kilónyi. Ezért ha nagyon jó bulit akarunk szervezni, maximum öt kiló eszközzel készülhetünk, összegzett az alezredes.

Persze nem is a mennyiség, hanem a felelősségteljes felhasználás számít, húzta alá Cserényi, például hogy ne akarja senki három sör és két feles után megmutatni, hogy ő ott a férfi, hogy aztán a nem beinduló rakéta fölé hajolva leégesse a fél arcát. És bármennyire is aranyosak a csomagolások a rajta szereplő Miki egerekkel és egyéb figurákkal - mutatott az illusztrációként behozott néhány eszköz irányába az alezredes - azért ezek képesek nagy galibát okozni. Fontos még, hogy ha sérült az eszköz, vagy elszíneződik, vagy só-kipárlás tapasztalható rajta, akkor ne használjuk. "Kerülhetett akár tízezer forintba is, az egészségünk többet ér!" – figyelmeztetett Cserényi.

Az ilyen eszközökkel a visszaélés szabálysértésnek minősül, és az idei évtől már 150 ezer forint pénzbírsággal sújtható. Tavaly  275 feljelentés indult ilyen vétség miatt, és végül 216 esetben született elmarasztaló ítélet, és közel hárommillió forint bírságot szabtak ki.

Ne vegyük a szánkba

A sajtótájékoztató végén a Készenléti Rendőrség laktanyájának parkolójában egy rövid bemutatót is tartottak, hogy felhívják a petárda veszélyességére a figyelmet. Egy trapéznadrágos plasztikbaba kesztyűs kezébe helyeztek egy petárdát, majd pedig egy tűzszerész háromszori "Vigyázz, robbanás!" kiáltása után távirányítással felrobbantották azt. Az előkészületek láttán önkéntelenül is legalább a kar leszakadására számítottunk, ehhez képest egy villanás után mindössze a bábú tenyere kormozódott össze csúnyán, és az odakészített vérpatronok robbantak rá a kézfejre.

Az alezredes ezért régebbi horrortörténetekkel igyekezett erősíteni a hatást, mesélt például a fiatalról, akinek a fél arcát leszakította egy petárda pár éve, mivel azt éppen a szájában tartotta a robbanás pillanatában. Amúgy Cserényi szerint nem is feltétlenül a petárdákkal magukkal lenne baj, hanem azzal, hogy ennek Magyarországon nincs kultúrája. Kínában például a szellemek elűzésére használják őket, és senkinek eszébe nem jutna a másikat ijesztgetni vele – zárta le a bemutatót Cserényi.

A hibás vagy fel nem használt pirotechnikai eszközöket január 5-ig lehet visszavinni a kereskedőkhöz, akik azokat kötelesek visszavásárolni. Felelősségteljes robbantgatást kívánunk!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport