Nem nőtt az asszisztensek bére

2012.12.28. 09:18

Hiába növelték a háziorvosi és védőnői szolgálatok finanszírozási tételét, ebből alig jutott az asszisztensek bérfejlesztésére – írja a Magyar Nemzet.

A háziorvosi és védőnői szolgálatok novemberben kaptak 14 százelékos finanszírozási többletet a szaktárcától. Szócska Miklós államtitkár a bejelentés alkalmával arra kérte az egészségügyi szolgáltatókat, hogy gondoskodjanak róla, hogy a többletforrásból a védőnők és az asszisztensek béremelésére is jusson pénz.

Ennek ellenére a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a Magyar Védőnők Egyesülete közös felmérésükben kimutatták: a szakdolgozóknak csak négy százaléka kap ténylegesen több bért azóta, 96 százalékuknak nem nőtt a fizetése. Az érintett szervezetek csalódottságuknak adtak hangot.

Az egészségügyi államtitkárság novemberi döntése nyomán egy átlagos háziorvosi praxis 70-80 ezer, míg egy védőnői szolgálat 25 ezer forinttal kap több pénzt a működésére. A pénz azonban a működtetőkhöz kerül, tehát részben önkormányzatok, részben pedig egészségügyi vállalkozások gondoskodnak az elosztásáról, így maradhatott el az ígért béremelés.