Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Bándy-ügy: véget ért a nyomozás

2012.12.29. 13:38

Vádemelési javaslattal továbbította a Baranya Megyei Főügyészségnek Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolásának aktáit a rendőrség. P. Lászlót aljas indokból elkövetett emberöléssel és kifosztás bűntettével gyanúsítják – erősítette meg a gyanúsított kirendelt ügyvédje szombaton.

Sólymos Sára elmondta, hogy a rendőrség a napokban zárta le a nyomozást, az iratismertetést december 19-én tartották Pécsen. Ezen P. László is részt vett, akit hamarosan visszaszállítanak a fővárosi Kozma utcai börtönbe, ahol egy korábban kiszabott jogerős büntetését tölti. Az ügyvéd szerint a vádemelési javaslat az eredeti gyanúsításnak megfelelő. Sólymos Sára szerint miután kiemelt ügyről van szó, várhatóan rövid időn belül elkészül a vádirat, és már február végén megtarthatják az első tárgyalást.

Holtan találták a buli után eltűnt nőt

Bándy Kata 25 éves rendőrségi pszichológus július 8-án hajnalban egyedül, gyalog indult haza egy pécsi sörözőből, de nem érkezett haza. Holttestét július 11-én délután találták meg a Délibáb utcában, egy bokros területen. A rendőrök a helyszíni szemle során megállapították az idegenkezűséget, és a nyomozást aljas indokból elkövetett emberölés miatt rendelték el.

A gyilkos beismerte tettét

Július 14-ére azonosították a gyanúsítottat, P. Lászlót. Egy napon át üldözték, majd július 15-én fogták el. Július 17-én P. László a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon tartott hétórás kihallgatásán részletes beismerő vallomást tett. Másnap a Pécsi Városi Bíróság aljas indokból elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt elrendelte a férfi előzetes letartóztatását.

Szigorított a kormány

Augusztusban Bándy Kata meggyilkolása miatt szigorított egy jogszabályt a kormány. Korábban nyolc nap után kezdte el keresni a rendőrség azokat a szabályértési ügyekben elmarasztaltakat, akik nem vonultak be időben a börtönbe, de akkor ezt a határidőt öt napra csökkentették. P. Lászlónak a gyilkosság idején börtönben kellett volna lennie, de a gyilkosság idején még nem járt le a nyolc napos határidő.

Dakos József, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője július 21-én tartott sajtótájékoztatóján közölte: a férfi egyedül követte el tettét. A gyanúsított azt mondta, hogy szintetikus kábítószert fogyasztott a tett éjszakáján, és a drogra alkoholt ivott – mondta akkor Dakos József.

Augusztusban az igazságügyi orvos és pszichológus szakértők egyértelműen megállapították, hogy P. László „semmiféle beszámítási képességkorlátozásban nem szenved, semmilyen módon nem korlátozott a cselekmény társadalomra való veszélyességének felismerésében, teljes mértékben beszámítható”. A szakértők bódult állapotot sem állapították meg, szerintük kábítószer- vagy italfogyasztás sem befolyásolta beszámítási képességét.