Az MSZP-vel tárgyalt az Együtt 2014

2012.12.30. 14:57

Az Együtt 2014 egyesület és más pártok mellett az MSZP is részt vett vasárnap azon a technikai egyeztetésen, ahol megbeszélték, hogyan tárgyalnak majd a lehetséges közös programról a pártok, tudtuk meg a Milla csoporttól. A programmal kapcsolatos egyeztetések csak január másodikán kezdődnek majd el.

A vasárnapi egyeztetésen az Együtt 2014, az MSZP, a Demokratikus Koalíció és más szervezetek is részt vettek. A meghívottak közül végül egyedül az LMP és a 4K! nem ment el, a január eleji tárgyalásokra azonban már "minden demokratikus erőt" vár az Együtt 2014.

A közös program részleteiről egyelőre nem esett szó, csupán azt beszélték meg, hogyan fognak majd tárgyalni róla. Ennek egyik pontja volt az, hogy minden demokratikus erőt várnak a tárgyalásokra. A másik fontos pont az volt, hogy a januárban kezdődő tárgyalások mindegyikéről nyilvános jegyzőkönyv készül majd, hogy bárki beleláthasson a tárgyalások folyamatába.

Előrehozott tárgyalások

Kónya Péter, a Szolidaritás vezetője korábban jelentette be, hogy január elején kezdődhetnek a technikai egyeztetések az Együtt 2014 és a szocialisták között, várhatóan január közepétől pedig az érdemi tárgyalások is elindulhatnak. Ezek a technikai egyeztetések történtek most meg, így az érdemi tárgyalások is korábban kezdődhetnek.

Kónya szerint első körben az elvi, etikai alapokban kell megegyezniük, aztán a jogállamiság kereteiről kezdődhetnek tárgyalások. Később azokkal a politikai erőkkel, köztük az LMP-vel is egyeztetni akarnak, akikkel ugyan nem terveznek közös választási indulást, ám egyetértenek abban, hogy a jogállamiság kereteit helyre kell állítani.

Ezután kell szerinte eldönteni, melyek azok az erők, amelyekkel valamilyen konstrukcióban gondolkodnak, közös indulásban vagy jelöltállításban, illetve egy esetleges közös kormányzásban – ismertette elképzeléseiket. a Szolidaritás elnöke. 2014-ben valamilyen módon megmérettetik magukat a választásokon, de ennek formáiról még korai beszélni – jelentette ki.

Erősen megjelenni

Mivel a kormányzat szerinte folyamatosan szűkíti a választási kampány lehetőségét, nincs más lehetőség, mint „erősen” megjelenni az utcán, és megszólítani az embereket. Elmondta, hogy folytatják az országjárást is, amelyet Bajnai Gordonnal, a Haza és Haladás Egyesület elnökével együtt október 23. után elkezdtek.

Mesterházy Attila pártelnök november végén jelentette be, hogy szakpolitikai egyeztetésekkel kezdődő, a jövő év végére a közös jelölt- és listaállításig, azaz egy választási szövetség létrehozásáig vezető tárgyalásokat kezdeményez az MSZP a demokratikus ellenzéki pártokkal és szervezetekkel.

Elvi alapok

A szocialisták az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóit - a Haza és Haladás Egyesületet, a Milla Egyesületet és a Magyar Szolidaritás Mozgalmat -, az LMP-t, a Demokratikus Koalíciót, a 4K!-t, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot és a Szövetségben, Együtt Magyarországért pártot keresték meg.

Valamivel később azt is elmondta, hogy a szocialista párt pozitív visszajelzéseket kapott a többi szervezettől, így január első hetében közjogi-alkotmányjogi kérdések megvitatásával kezdődhetnek meg az egyeztetések.

Az Együtt 2014 korábban azt javasolta, hogy a demokratikus ellenzéki szervezetek először az együttműködés és a korszakváltás elvi, erkölcsi alapelveiről jussanak közös nevezőre. Mesterházy Attila erre azt mondta: az Együtt 2014 erkölcsi alapvetéseivel teljes mértékben egyetértenek.