Sürgősen kezelni kell az óvodai férőhelyhiányt

2012.12.30. 08:52

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint az óvodák indokolatlan zárva tartása és a férőhelyek hiánya ma már akuttá vált társadalmi probléma, amit az oktatásirányításnak sürgősen meg kell oldani, mielőtt 3 éves kortól kötelezővé válik az óvodába járás.

Annyi óvodát kell létesíteni, hogy az adott körzetben lakó gyermekek, télen-nyáron, maximum tizenöt perc alatt gyalogosan is elérjék, véli az egyesület.

A szülőket nagyon is érdekli, hogy az óvodabezárások, a férőhelyek hiánya és a pedagógusszabadságolások miatti óvoda összevonások következményeképp, a gyermekeiket egyre nagyobb távolságra kell utaztatni korán reggel - írták. Az MSZOE szerint a 3-5 éves kisgyermekek számára aránytalan teherrel jár a koránkelés és a nagy távolságokra való utaztatás - jegyezték meg.

Kitértek arra is: az óvodák egyre durvább, indokolatlan pénzkövetelésekkel állnak elő arra hivatkozva, hogy "szegény az önkormányzat". Sok óvoda megköveteli, hogy a szülők vigyék be a gyümölcsöt, a tisztasági csomagot, tisztítószereket, a paplant, ágyneműt, író- és festőeszközöket, vagy az óvodában megkérik a szülőket, hogy a gyermek reggelizzen otthon. Szednek pénzt úszásoktatásra, vívásra, lovaglásra, nyelvoktatásra, folyik a csoportpénz szedés, óvodai ballagásra, pedagógus napi ajándékra, kirándulásra - sorolták.

Álláspontjuk szerint az óvodában csak a szülők által megrendelt különleges szolgáltatásokért lehet pénzt beszedni, de csak térítési díj formájában - rögzítették.

Az óvoda köteles közzétenni a térítési díj, egyéb díjfizetési kötelezettség jogcímét és mértékét, továbbá nevelési évenként az egy főre megállapított díjak mértéket, a fenntartó által adható kedvezményeket, beleértve a jogosultsági és igénylési feltételeket is.