Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Bezár a Terror Háza

2002.12.20. 15:17
Január elsejétől bizonytalan időre bezár a Terror Háza Múzeum. A döntésről az intézményt irányító közalapítány kuratóriumának pénteki ülése után számolt be Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója. Az indokolás szerint a százötven millió forinttal megkurtított száznyolcvanöt milliós állami támogatás és a jegybevételek nem fedezik a további munkát a jelenlegi feltételek mellett.
Az Országgyűlés kedden egy, a költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítvány elfogadásával csökkentette a Terror Háza Múzeum állami támogatását. A büdzsé megkurtítása miatt pénteken ülésezett az intézményt vezető Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány kuratóriuma. Mint azt a testület véleményét tolmácsolva, a tanácskozás után Schmidt Mária főigazgató elmondta: úgy látják, hogy a módosító javaslatot támogató képviselők kizárólag pártpolitikai döntést hoztak, amellyel nyíltan semmibe vették a magyar társadalomnak azt a részét, amelynek a múzeum fontos szimbólum.

Köszönet és kérés

A főigazgató ugyanakkor méltatta azokat a képviselőket, akik a javaslat ellen szavaztak. Bejelentette, hogy nekik levélben is köszönetet mondtak. Külön kiemelte, hogy így tettek Medgyessy Péter miniszterelnök esetében is. A kormányfőtől azonban még azt is kérik, hogy a költségvetési tartalék terhére adja vissza a múzeumnak az elvett összeget. A Terror Háza jövőjéről szólva Schmidt Mária közölte, hogy a múzeumot az állami támogatás csökkentése miatt január elsejétől bizonytalan időre bezárják. A kuratórium ugyanis úgy látja, hogy az évi száznyölcvanöt millió forintos állami támogatás csupán az intézmény fenntartására elegendő. Az Indexnek arra a kérdésére, hogy a jegybevételekből származó nyolcvan-százmillió forint a központi költségvetési forrásokkal együtt nem teszi-e lehetővé legalább a csökkentett időtartamú nyitvatartást, a főigazgató úgy felelt: az év elején a kuratórium ezt vizsgálni fogja.

Kulturális sikertörténetek

Schmidt Mária az állami támogatás csökkentése miatt külön bírálta Magyar Bálint oktatási minisztert és Pető Ivánt, az országgyűlés kulturális bizottságának elnökét. Példátlannak nevezte, hogy éppen ez a két politikus segít ellehetetleníteni a - mint mondta - Kertész Imre irodalmi Nobel-díja mellett legnagyobb magyar kulturális sikertörténetnek számító múzeumot. Arra a felvetésre, hogy nem tartja-e felelősnek az ellenzéket is, amely a keddi szavazáson kivonulása miatt nem vett részt, a főigazgató azt mondta, ezt a kérdést nem vizsgálták. Bejelentette viszont, hogy látható a múzeumban Pető Iván édesapjának fényképe, amelyet egy állampolgár levélben dobott be nekik.

Görgey magához hívatta Schmidtet

Módosító indítványt nyújt be a jövő évi büdzséhez Halász János fideszes országgyűlési képviselő, annak érdekében, hogy a Terror Háza múzeum - az Országgyűlés keddi döntésével ellentétben - jövőre 330 millió forintos költségvetési támogatást kapjon. Halász János az MTI-nek pénteken nyilatkozva rámutatott: az állam és a múzeum között korábban kötött és azóta is érvényben lévő szerződés rögzíti az intézmény 330 millió forintos támogatását. - A kedden megszavazott javaslattal a fedezetet húzták ki a szerződés mögül - hangsúlyozta Halász János.

Nincs kompromisszum

A Terror Háza múzeum nem zárhat be, ha januárban nem nyitják ki, kénytelen leszek felszólítani a főigazgatót és az intézményt működtető kuratóriumot, mondjanak le - jelentette ki Görgey Gábor kulturális miniszter Schmidt Máriával, a múzeum főigazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatóján, pénteken este. A kulturális tárca vezetője pénteken a minisztériumba kérette Schmidt Máriát, aki kora délután bejelentette, a múzeumot fenntartó Közép- és Kelet-Európai Történelem- és Társadalomkutatásért Közalapítvány kuratóriuma úgy döntött: január 1-jétől bizonytalan időre bezárják az intézményt.

- Engem a kuratórium nevezett ki és válthat le, nem mondok le - jelentette ki a sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva Schmidt Mária. A főigazgató leszögezte: a kuratórium döntése kötelez, várják a miniszterelnök válaszát azon kérésükre, hogy a költségvetési tartalék terhére adja vissza a múzeumnak az eredeti állami támogatásból elvett összeget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?