Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Nehéz éjszakájuk volt a mentősöknek

2013.01.01. 11:36 Módosítva: 2013.01.01. 12:09

Az Országos Mentőszolgálat dolgozói idén is végigküzdötték a szilveszter éjszakát. Országszerte 2800, ebből a fővárosban 641 riasztást kaptak - közölte Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője.

Szilveszterkor az este 10 és a hajnali 3 óra közötti időszak volt különösen nehéz. A mentőknek főleg Budapesten és a nagyvárosokban volt több munkájuk, a kisebb településeken viszonylagos nyugalom volt.

A mentőket országszerte nyolc petárdabalesethez riasztották, és ebből három Budapesten történt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében két helyen okozott könnyű sérüléseket a petárda. Csongrád megyében, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy-egy 50 körüli férfit talált arcon a tűzijáték, arc-, és szemsérülésekkel szállították őket kórházba. Szolnokon szintén egy 50 év körüli férfi járt rosszul, a kezében felrobbant petárda leszakította az egyik ujját.

Egy Fejér megyei kistelepülésen szilveszteri mulatságon esett össze egy 60 év körüli férfi, leállt a szíve, a mentőknek nem sikerült újraéleszteniük.

Ezeken felül szilveszter éjjelén számos verekedéshez is riasztották a mentőket. Ezeken általában könnyebb sérülések keletkeztek, de voltak súlyos sérültek is - mondta Győrfi Pál.

Összességében a legtöbb munkát a földön fekvő részegek adták a mentőknek. A részegek tíz százaléka fiatalkorú volt, nem egy esetben felmerült, hogy az alkohol mellé valamilyen drogot is fogyasztottak.

A Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályán szokásos erős szilveszteri forgalom volt. Az idén is sok fiatal vitte túlzásba a bulizást - mondta Zacher Gábor, a toxikológiai osztály vezetője. A fővárosi toxikológián dolgozóknak az elmúlt éjszaka összesen 69 esetük volt. Kábítószer használat miatt néhány embert kellett kezelni, a legtöbben túlzott alkoholfogyasztás miatt kerültek az osztályra.

Emellett más mérgezéses esetek is történtek, vannak akik jelenleg is súlyos állapotban vannak. A toxikológiára beszállítottak egy része már önállóan vagy szüleivel együtt elhagyta az osztályt.