Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Szmogriadót rendeltek el Miskolcon

2013.01.01. 11:19

A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt a város polgármestere kedden elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, közölte a polgármesteri hivatal szóvivője, Dobos Tímea. A lakosságot arra kérik, mellőzzék az autók használatát, mérsékeljék a szilárd és olajtüzelésű fűtőberendezések üzemeltetését. Tilos avart és kerti hulladékok égetni, az időseknek és a gyerekeknek pedig nem ajánlatos a következő 1-2 napban a szabadban tartózkodni és szellőztetni.

szmog1
Fotó: OMSZ / Időkép

A szálló por részecskéi ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, így a gyermekek és a nyugdíjasok mellett veszélyeztetettnek számítanak a légúti betegségben szenvedők is. A szálló por koncentrációja a miskolci Búza téren és a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomáson is túllépte a tájékoztatási küszöbértéket, ráadásul a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet legfrissebb adatai szerint jelenleg Várpalotán számít veszélyesnek a levegő minősége. Itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti. Emellett nyolc településen Miskolc mellett Budapesten, Esztergomban, Tökölön, Salgótarjánban, Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75 és 100 mikrogramm közötti. Ezért ezeket a településeket az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel jelölték.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.