no

Szőcs Gézát a saját apja is megfigyelte

2013.01.02. 13:37

Szőcs Géza volt kulturális államtitkár az alábbi nyolc mondatot közölte apja ügynökmúltjával kapcsolatban:

  1. Édesapám, Szőcs István kolozsvári kritikus és kultúrhistorikus a pártállam idején együttműködött a román titkosszolgálattal.
  2. Ez az Esterházy Péter tollára kívánkozó történet azt eredményezte, hogy némely média-felületen már többet foglalkoztak vele, mint az erdélyi szellem hasonló helyzetbe kényszerült sok-sok kiválóságával összesen - mely tényről nem gondolhatom, hogy személyemtől elválasztható volna.
  3. Ennek a sajnálatos együttműködésnek magam is célszemélye, ha úgy tetszik, áldozata voltam, mint ezt saját megfigyelési dossziém átlapozásakor megállapíthattam.
  4. Apám rólam szóló jelentéseit ugyan inkább a paródia műfajába sorolnám - de nem tudhatom, másoknak, más esetekben mennyit ártott ténylegesen, akár volt benne ártó szándék, akár - mint feltevésem és meggyőződésem - nem volt.
  5. Akár volt, akár nem volt, ez a történet is jól illusztrálja, miféle erkölcsök és viszonyok uralkodtak az apát és fiút, férjet és feleséget, testvért és testvért egymás ellen fordító román pártállamban, s hogy miért volt elkerülhetetlen szembefordulnunk a diktatúrával.
  6. Éppen ezért fontosnak tartom leszögezni a következőket.
  7. Fogalmam sincs, mennyi bűnt követett el életében apám (meg nagyapám, dédapám, ükapám és szépapám) - de bármennyit is, íróként is és politikusként is föltett szándékom jóvátenni (ha teljesen nem lehet, akkor részben) az általuk elkövetett botlásokat, hibákat, vétkeket és bűnöket.
  8. Ha mindannyian így teszünk, virágzó országot fogunk tudni építeni együtt.

Könczei Csilla kolozsvári egyetemi adjunktus, néprajzkutató novemberben tárta fel, hogy Szőcs István (Szőcs Géza apja), Varró János és Veress Zoltán író, valamint Balázs Péter festőművész fedőnéven jelentettek a román kommunista titkosszolgálatnak, a Securitáténak.

Szőcs Géza a második mondatba arra célozhatott, hogy Esterházy Péter Kossuth-díjas író 2002-ben Javított kiadás címmel írt naplószerű könyvet az érzésekről, történésekről, amelyek ahhoz kapcsolódnak, hogy megtudta: apja, Esterházy Mátyás III/III-as ügynök volt.

2002-ben Pokorni Zoltán édesapja ügynökmúltja miatt azonnali hatállyal lemondott a Fidesz pártelnöki és frakcióvezetői tisztségéről. Ugyanebben az évben derült ki miniszterelnökké válása után pár nappal Medgyessy Péterről, hogy kémelhárító (a BM III/II-es ügyosztályának tisztje) volt.

Az ügynökkérdést a rendszerváltás után több politikus is szerette volna rendezni, de ezek a kísérletek kudarcba fulladtak. Februárban is szavaztak az ügynökakták nyilvánosságra hozásáról, amit akkor mindegyik ellenzéki párt támogatott, de a kormánypártok elleneztek. Lázár János viszont megígérte, hogy májusra feláll a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, ami majd megoldást talál a kérdésre, ősszel pedig Pintér Sándor mondta azt, hogy reményeik szerint még 2012-ben befejezhetik a munkát.

Legutóbb decemberben szavaztak arról, hogy tárgysorozatba vegyék-e Schiffer András LMP-elnöknek az ügynökakták nyilvánosságára hozását célzó indítványát (pdf), de a kormánypártok leszavazták a javaslatot.