Orbán Moszkvába utazik

2013.01.04. 07:47

Január végén Moszkvába utazik Orbán Viktor miniszterelnök – értesült a Népszabadság. A lap szerint a Déli Áramlat földgázvezeték hazai szakaszának építése, a gázszerződés meghosszabbítása és Paks lehet a téma.

A magyar miniszterelnök tárgyalópartnere Dmitrij Medvegyev miniszterelnök, de nem zárható ki, hogy Orbán Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozik. Magyar források szerint az utazás előkészületei már megkezdődtek – olvasható a lap pénteki számában.

A Népszabadság szerint erre utalhat a többi között, hogy decemberben Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára is Moszkvában járt. Szijjártó készíti elő a miniszterelnök külföldi útjait. Amennyire tudni lehet, ezúttal egyetlen emberrel találkozott: Alekszej Miller Gazprom-elnökkel.

Deák András, a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa szerint mindez utalhat a tárgyalások tematikájára is - valószínűsíthető, hogy Orbán elsősorban energetikai kérdésekről tárgyal majd az orosz vezetőkkel. A legfontosabb témának a Déli áramlat földgázvezeték hazai szakaszának építése ígérkezik, amelyet a magyar kormány októberben kiemelt beruházássá minősített.

A másik nyilvánvaló tárgyalási téma a 2015-ben lejáró orosz-magyar gázszerződés meghosszabbítása és a Paksi Atomerőmű bővítése lehet a lap szerint. A gázszerződéshez kapcsolódik, hogy az E.On gázüzletének decemberi megvásárlásával a kormány "bevásárolta" magát a tárgyalóasztalhoz.

Deák András ugyanakkor irreálisnak tartja, hogy a két ügy összekapcsolásával a paksi atomerőmű orosz bővítéséért cserébe a kormányfő engedményt tudjon kicsikarni gázfronton: Magyarország ugyanis nem tud 2-4 ezer milliárd forintot fizetni az új erőműblokkokért, ezért csak hitelbe üzletelhet.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Népszabadság cikkét pontatlannak és felületesnek nevezte. Szijjártó Péter az MTI-nek reagálva felidézte: december végi moszkvai látogatásán a Gazprom elnök-vezérigazgatója mellett a külügyminiszter-helyettessel, a mezőgazdasági miniszterhelyettessel és az energetikai miniszterhelyettessel is folytatott megbeszéléseket a magyar-orosz együttműködés fejlesztéséről. "A két ország közötti további magas szintű találkozók menetrendjéről előzetesen és megfelelő időben tájékoztatást fogunk adni" – közölte az államtitkár.