A házi gyermekorvosok kiállnak kényszernyugdíjazott kollégáikért

2013.01.07. 15:02

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete is tiltakozik a közszférát érintő nyugdíj törvény ellen és kéri a hatályon kívül helyezését az egészségügyi szférában. A házi gyermekorvosok ezzel szolidaritásukat is ki akarják fejezni a kórházakban, rendelőkben alkalmazott orvosok, nővérek, asszisztensek mellett, akik méltatlanul alacsony nyugdíjuk miatt rákényszerülnek a további munkavállalásra.

Az alapellátásban dolgozó gyermekorvosok nem közalkalmazottak, így rájuk nem vonatkoznak a kormány kényszernyugdíjazási intézkedései. Az egyesület szerint ugyanakkor ők is a közfinanszírozott ellátás részét képezik, így ha a kormány takarékoskodni akar vagy el akarja kerülni a diszkriminációt, akár ők is belekerülhetnek ebbe a körbe.

Az egyesület az elmúlt években több alkalommal is felhívta a figyelmet arra, hogy az alapellátásban dolgozó gyermekorvosok életkora vészesen kitolódott a nyugdíjas korosztály irányába. Amennyiben ez a trend nem fordul meg, néhány év múlva nem lesz elegendő számú megfelelően képzett gyermekorvos, aki ellássa a beteg gyermekeket, olvasható közleményükben.

Az egyesület szerint a szakemberhiány miatt már ma is súlyos gondokkal küzdő gyermekellátásban elfogadhatatlanul hosszú várólisták keletkeznének, ha a kórházakban és szakrendelőkben nyugdíjaznák az idősebb és tapasztaltabb szakorvosokat, vagy anyagi okok miatt ők döntenének a munka abbahagyása mellett. Ez a helyzet már ma is a kevesek számára elérhető magánrendelések felé tereli a betegeket. 

A közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket rögzítő kormányhatározat szerint a kabinet január 31-i határidővel kérte fel a tárcavezetőket és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy intézkedjenek azok munkaviszonyának megszüntetéséről, akik a hozzájuk tartozó költségvetési szervekkel közalkalmazotti vagy kormányzati szolgálati jogviszonyban állnak, és betöltötték a rájuk irányadó nyugdíjkorhatárt, továbbá megszerezték az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt. Ezzel a lépéssel a kormány az ún. „dupla juttatások” gyakorlatát szeretné felszámolni a közszférában, vagyis a közalkalmazottak nem kaphatnának egyszerre nyugdíjat és munkabért is.

A nyáron Szócska Miklós egészségügyi államtitkár is aggályokat fogalmazott meg, mivel úgy látta: "nem megvalósítható", hogy minden, 62 évnél idősebb egészségügyi dolgozót kötelezően nyugdíjba küldjenek. Az államtitkárság saját humánerőforrás-monitoring adatai alapján ma körülbelül ötezer 62 év feletti orvos dolgozik, ebből 1790-en 70 évesnél is idősebbek. Ha ehhez hozzáadjuk azt az évi 1000-1200 orvost, aki külföldre megy, 6000-6200 orvost kellene pótolni. Az egészségügyi kormányzat akkor mentességért folyamodott a kormányhoz, mert érvelése szerint a 62 évesnél idősebb közszolgák kötelező nyugdíjba vonulása azonnal bedöntené az egészségügyet.