no

Navracsics kitenné Bayert a Fideszből

2013.01.07. 21:15

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az ATV hétfő esti Egyenes Beszéd című műsorában  kijelentette: "olyan embernek nincs helye egy közösségben, aki emberek egy csoportját állatnak tartja". Navracsics Kálmán Olga műsorvezető kérdésére válaszolt, aki azt tudakolta, hogy van-e helye Bayer Zsoltnak a Fideszben.

A jobboldali publicista, aki a Békemenet egyik szervezője és előszeretettel hangoztatja, hogy a Fidesz 5-ös számú tagkönyvének birtokosa, a szombati Magyar Hírlapban megjelent Ki ne legyen? című írásában a romákat állatokhoz hasonlította. A szigethalmi késelés elkövetőit a cigányság széles rétegeivel azonosító cikk végén Bayer arról írt, hogy azt kell azonnal megoldani, hogy állatok ne legyenek.

Bayer Zsolt a Fidesz 5-ös számú tagkönyvének birtokosa
Bayer Zsolt a Fidesz 5-ös számú tagkönyvének birtokosa
Fotó: Pálmai Zoltán

Az LMP hétfői közleménye szerint Bayer írása közösség elleni izgatásnak minősül. A zöldpárt szerint a Fidesznek meg kell fontolnia, hogy továbbra is megtűri-e Bayert a párt soraiban.

A Szigethalmon megkéselt fiatal MTK-s bokszoló miatt fellángoló cigányellenes hangulatkeltésre reagálva Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, a sportklub elnöke múlt pénteken kijelentette: "szégyellje magát mindenki, aki egy 17 éves sportoló életveszélyes sebesülése kapcsán nem az együttérzés, hanem a gyalázatos cigányozás hangján szólalt meg".

Bayer Zsolt a Magyar Hírlap keddi számába újabb publicisztikát írt "Tényleg, mi legyen?" címmel. A szöveg nem reagál Navracsics nyilatkozatára, hiszen a lapzárta miatt korábban kellett elkészülnie. Bayer itt azt magyarázza, miért írta a botrányt keltő cikket. Azt írja, hogy igenis tudna olyan cikket írni a magyarországi cigánykérdésről, amibe nem lehetne belekötni. "Akkor miért írok olyat, amiből garantáltan balhé lesz? Hogy történjen valami, azért. Hogy ne lehessen tovább hajókázni a politikai korrektség és a semmittevés langyos és büdös tavacskáján. Azért, hogy ne a Jobbik tematizálja ezt az egész kérdéskört a maga bornírtságával" - fogalmazott Bayer.

Kedden Bajnai Gordon is kiadott egy közleményt az Együtt 2014 Választói Mozgalom nevében, ebben felszólítja a neonáci-ellenes tünetésen vele együtt tiltakozó szónoktársakat és a mögöttük álló szervezetüket, hogy mutassanak egységet most is. Bajnai szerint a Fidesznek pedig "félreérthetetlen, szervezeti választ" kell adnia Bayer írására és arra, hogy megtűri-e tagjai között a hozzá hasonlókat. "Bayer Zsolt foltot ejtett Orbán Viktor és a Fidesz becsületén. Magyarország joggal várja el tőlük, hogy letöröljék azt" - írta Bajnai.

A Demokratikus Koalíció (DK) felszólította Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy hivatalból indítson eljárást Bayer Zsolt ellen a cikk miatt. A párt emellett arra kéri a demokratikus ellenzéki pártokat, civil szervezeteket és egyházakat, hogy a DK kezdeményezésére vasárnap 3 órakor közösen tüntessenek a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt azért, hogy Bayer Zsoltot kizárják a Fideszből.