Túlkombinálják, mi van a regisztráció váratlan ejtése mögött?

2013.01.07. 17:39
Több ellenzéki politikus azzal magyarázza a Fidesz meghátrálását a regisztráció ügyében, hogy a kormánypárt előrehozott választásra készül. A fideszesek szerint sem most, sem korábban nem volt komoly terv, hogy a megszokott négyéves ciklus vége előtt rendezzenek választást.

Leggyorsabban Kuncze Gábor dobta be pénteken, hogy szerinte a Fidesz nem őszinte a regisztrációról való lemondással. Az SZDSZ korábbi elnöke Klubrádióban alig néhány órával az Alkotmánybíróság döntése, és a Rogán Antal által bejelentett fideszes reakció után beszélt arról, hogy a Fidesztől szokatlan lépésre az lehet a magyarázat, hogy a párt előrehozott választásokra készül. Hasonló következtetésre jutott Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is a párt honlapján megjelent vasárnapi cikkében.

Az előrehozott választások mellett leghosszabban Gréczy Zsolt, Gyurcsány Ferenc DK-elnök munkatársa érvelt szombati blogbejegyzésében. Gréczy több érvet is felsorakoztatott: a közvélemény-kutatások szerint jelenleg még a Fidesz a legnépszerűbb párt, az ellenzék csak most kezdett tárgyalni egymással, a Gyurcsánnyal, Bajnaival foglalkozó plakátokkal a Fidesz máris kampányol, márciustól kormánypárti jelölt ülhet a jegybank élére, a kormány a jegybanki tartalékot megszerezve osztogatásba fog kezdeni.

Taktikai okokból engedték el

Az előrehozott választások lehetőségéről egy ismertebb kormánypárti képviselő az Indexnek azt mondta: a felvetésnek semmi realitása nincs, a kérdés nem merült fel a kormánypártokban. Forrásunk szerint a korábban központi kérdésként kezelt regisztráció váratlan elengedése indított el túlzott politikai kombinációkat az ellenzéki oldalon.

A Fidesz elnöksége egyszerűen azért döntött az előzetes választási feliratkozás elhagyásáról az Alkotmánybíróság döntése után, mert belátta, hogy a párt táborában is kevés támogatóval bíró terv nem hozna annyit a párt számára, mint amennyit a regisztráció miatt indított támadások vinnének. A politikus szerint ezt a lépést - a felsőoktatás átalakítási javaslatok visszavonásával együtt - a korábban meghirdetett konszolidáció irányába tette az elnökség, nem pedig olyan trükközésként, amely később újra változást hozna a megszokott választási menetrendbe.

Egy másik politikus szerint a témát az ellenzék időről-időre hatalomtechnika okokra hivatkozva veti fel, pedig a Fidesz vezetésében hivatalos vagy akár félhivatalos formában sem merült még fel soha az előrehozott választás forgatókönyve. Az előrehozott választásokkal a Fidesz további négy évvel el tudná nyújtani a kormányzati pozícióját. A képviselő szerint azonban a kormánypártok tartják magukat a korábbi menetrendhez, miszerint az elmúlt évek nehézségei után a ciklusból hátralévő több mint egy évben az átalakítások meghozzák a várt eredményeket, ezek pedig érezhetőek lesznek az emberek számára.

Gyurcsány egyszer már bedobta

„Azt mondják fideszes forrásaink, hogy március 18-án előre hozott választás lesz. Ki tudja, hogy informálnak, vagy dezinformálnak bennünket” – írta Facebook-oldalán még 2011 novemberében Gyurcsány. A Népszabadságnak kormánypárti források akkor azt mondták: a felvetés nem életszerű, többek között azért, mert addigra még nem fogadja el az Országgyűlés a választási eljárási törvényt.

A választási eljárási törvény pedig azért meghatározó, mert ez a jogszabálya határozza meg az önkormányzati és a parlamenti választás lebonyolításának módját. (A tavaly év végén elfogadott választási eljárási törvény vezette be a választási regisztrációt, amelyet az Alkotmánybíróság múlt pénteken alkotmányellenesnek talált.)

A kérdésben tavalyelőtt több befolyásos fideszes politikus is megszólalt. Lázár János a Fidesz frakcióvezetőjeként 2011 november 28-i sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz elnökségében soha nem volt szó előre hozott választásról, ahogyan az a kormánypárti képviselőcsoportban sem merült fel a kérdés. "Nem érzékelem azt, hogy mi olyan jól állnánk, hogy egy előre hozott választás szóba kerülhetne" – mondta. Hozzátette: minden ezzel kapcsolatos hír spekuláció.

Néhány nappal korábban Áder János – aki akkor a választójogi reform előkészítésével foglalkozott a Fideszben – a Magyar Nemzetnek az előrehozott választásokról azt mondta: semmilyen hasonló szándékról, törekvésről egy fél mondat sem hangzott el azokon a megbeszéléseken, amelyeken részt vett. "Nagyon meg lennék lepve, ha bárki felvetné a Fideszből az előre hozott választás gondolatát" – tette hozzá.

A Fidesz is élt vele

Ellenzékben azonban a Fidesz felvettette az előrehozott választás gondolatát. Orbán Viktor 2007 decemberében a Kossuth Rádiónak adott interjúban arról beszélt, hogy "Magyarország olyan helyzetbe jutott, hogy bármikor bármi megtörténhet, levegőben lóg a kormánykoalíció összeomlása, (...) az ország kormányozhatatlansága és az előrehozott választás lehetősége".