Széles: A cél a jobboldali egység bontása

2013.01.08. 16:11 Módosítva: 2013.01.08. 16:22

„Bayer Zsolt írása is publicisztika volt, saját véleményét írta meg, amely nem tükrözte a lap véleményét. Megjegyezve, hogy szavait tudatosan, rosszindulatúan félremagyarázták. Ha újságíró kollégánk néhány gondolata mégis félreértésre adhatott okot, akkor azért elnézést kérünk minden érintettől, olvasótól. Tudjuk, hogy a Magyar Hírlap elleni támadásnak nem titkolt célja a jobboldali egység megbontása, a Békemenet szervezőinek lejáratása, a többségi társadalom demokratikus erőinek megkérdőjelezése” – közölte Széles Gábor, a Magyar Hírlap tulajdonosa és Stefka István, a lap főszerkesztője Válasz a támadásokra című levelében.

A levél végén azt is írják, elítélnek minden rasszista és antiszemita megnyilvánulást, és még fokozottabban figyelnek majd arra, hogy olyan írás ne jelenjen meg, ami „gyűlöletkeltésre adhat teret akár a jobb akár a baloldal számára”.

Az írással kapcsolatban az Országos Roma Önkormányzat elnöke, Farkas Flórán fideszes országgyűlési képvisel személyes megbeszélésre hívta Bayer Zsoltot és Stefka Istvánt. „A politikai hangulatkeltők újra és újra erről a munkánkról vonják el a közvélemény figyelmét, rombolva a roma integráció és a békés társadalmi együttélés lehetőségét Magyarországon” – írta a szervezet. Közölték, Bayer Zsolt szombati írását is "ilyen politikai hangulatkeltésnek" tartják.

Pont, mint 2008-ban

Szélesszinte szó szerint ugyanezt mondta 2008-ban, amikor egy másik publicisztika miatt kellett megvédenie Bayert. Bayer akkor arról írt, vannak zsidók, akiknek puszta léte indokolja az antiszemitizmust". Széles akkor azt mondta, Bayerrel lehet egyetérteni és nem egyetérteni, akár vitatkozni, "sőt, megengedem, még azt is ki lehet mondani, hogy Bayer Zsolt szóban forgó írásában túl erősen, netán félreérthetően - akár sértőn is - fogalmazott. De boszorkányüldözést és hajtóvadászatot nem lehet folytatni egyetlen szerző ellen sem".

Selmeczi: Bayer újságíróként írta az ominózus sorokat

A közélet szereplőinek nem szabad indulatból nyilatkozniuk vagy írniuk – kommentálta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője Bayer Zsolt szombati publicisztikáját. Bayer Zsolt újságíróként írta az ominózus sorokat egy független napilap publicisztikai rovatában – mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre Selmeczi Gabriella. A Fidesz megérti bizonyos bűnügyekkel összefüggésben a társadalom indulatait, hiszen rövid időn belül például már a második sportolót késelték meg, de egy közszereplőnek nem szabad indulatból írni vagy nyilatkozni – mondta Selmeczi.

Azzal kapcsolatban, hogy Bayer Zsolt Fidesz-tag is egyben, a szóvivő közölte: a kormánypárt minden esetben az alapszabályában foglaltak szerint jár el, így ha egy tag úgy gondolja, eljárást akar indítani a párton belül, megteheti a helyi alapszervezetnél, egyelőre azonban nem tud ilyenről beszámolni, „de ez nem azt jelenti, hogy nem fog érkezni a közeljövőben”. Selmeczi szerint a társadalomnak megvan a joga, hogy véleményt formáljon egy újságíró cikkével kapcsolatban, azt viszont nem tartaná jónak, ha a Fidesz testületileg állást foglalna újságírók publicisztikáival kapcsolatban.

Arra a felvetésre, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában elítélte Bayer Zsolt szavait, Selmeczi Gabriella úgy reagált: Magyarországon szólás- és véleményszabadság van, „Navracsics Tibor elmondta a véleményét”.

A szóvivő egyúttal óva intett attól, hogy egy platformra kerüljön, összemosódjon Bayer Zsolt újságíróként megfogalmazott véleménycikke és a jobbikos Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselőként tett korábbi parlamenti felszólalása, amiben annak felmérését szorgalmazta, hány olyan zsidó származású ember van az Országgyűlésben és a kormányban, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Azzal kapcsolatban, hogy a Demokratikus Koalíció tüntetést szervez Bayer Zsolt cikke miatt, Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a Haza és Haladás Egyesület elnöke pedig egységes kiállást sürget az írással szemben, a Fidesz szóvivője azt mondta: mindenkinek jogában áll demonstrálni és véleményt nyilvánítani, de az MSZP-nek és a DK-nak nincs morális alapja, hogy emberi jogi kérdésekből, demokráciából oktasson bárkit is.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója bolhacirkusznak minősítette a baloldal viselkedését az ügyben. Visszautasítja, hogy Bayer Zsolt írását összemossák a kormányzó párt véleményével. Az újságíró felháborodását értik, a stílusát azonban nem – mondta Kocsis.

Kontur Pál: Nem volt még ilyen kormány

A sajtótájékoztatón részt vevő Kontur Pál, a Fidesz munkástagozatának vezetője arról beszélt, hogy Magyarország dolgozta ki az európai uniós romaprogramot, és a kormánynak, valamint a Fidesznek is az az álláspontja, hogy a romákat taníttatni kell és munkát adni nekik, ugyanis csak így tudnak előrébb jutni. „Tessék erről írni, ezzel foglalkozni! A Fidesznek ez a szándéka” – mondta a politikus, hozzáfűzve, hogy valóban kell beszélni Bayer Zsolt cikkéről, de nem szabad eltúlozni a dolgot, hiszen Magyarországnak nem volt még olyan kormánya, ami annyit tett volna a cigányságért, mint a jelenlegi.

Bayer Zsolt szóban forgó írásában a szigethalmi késelésre utalva úgy fogalmazott: „Akiket megkéseltek a gyáva, undorító, kártékony állatok. (...) a tények pedig azok, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik.”