Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Megáldva adták át az új Bosnyák teret

2013.01.09. 16:46

Papcsák Ferenc, Zugló polgármestere adta át a városrész felújított központját, a Bosnyák teret. Bár az előző este lehullott hó miatt kevés látszott az elkészült munkálatokból, még úgyis csak a felújítás első szakasza ért véget, sok munka csak tavasszal kezdődik. Az átalakítási munkák pedig amúgy is befejeződtek már karácsony előtt, de csak mostanra sikerült megfelelő időpontot találni az átadáshoz.

"Dicsértessék a Jézus Krisztus" - köszöntötte a pár perc késéssel befutó Papcsák a téren várakozó Bárány Bélát, a Bosnyák téri templom plébánosát. Zugló legforgalmasabb közterülete, a Páduai Szent Antal templom és a és a FÖMI (Földmérési és Távérzékelési Intézet) épülete közötti 3500 négyzetméteres terület kapott most új burkolatot és átalakított zöld területet, 165 millió forintból.

Az új díszburkolat csak nyomokban volt felfedezhető szerda délután, miután az önkormányzatnál alighanem csak későn kaptak észbe és a kivezényelt tucatnyi közmunkás csupán az ünnepélyes átadás előtt nem sokkal kezdte el a kedd este lehullott hó eltakarítását. Annyi azért így is látható volt, hogy a templom melletti korábbi parkos terület teljesen eltűnt, helyére pedig egy fákkal szegélyezett nagyobb üres tér került, amely majd alkalmas lehet szabadtéri rendezvények és karácsonyi vásárok megtartására is.

A tér büszkesége az új szökőkút lett, melyre Papcsák külön kitért. Bár a "gyönyörű, színpompás vizforgatórendszer" majd csak a jó idő beállta után lesz használható, de a polgármester szerint a "fantasztikus látvány" garantált lesz. A polgármester szerint ezek a fejlesztések azért is fontosak, mert Zugló az a városrész, ahol az elmúlt évtizedekben nem történt semmi, most viszont végre felzárkózhatnak Budapest más területeihez.

A polgármester rövid köszöntője után Bárány plébános áldását kérte a térre, és mindenkire, ki e téren keresztül közlekedik és éri el célját. Majd közösen átvágták a szalagokat és átadták a teret a zuglóiaknak. Bár a templom körüli tér most elkészült, fontos hátralévő feladat még a templom csonka tornyának befejezése. Papcsák elmondta, hogy ez a második legtöbb embert befogadni képes egyházi épület Budapesten, ezért méltó, 50 méteres tornyot kívánnak emelni rá, mely reményeik szerint idén decemberig elkészülne. Ezt azonban nem a zuglói adófizetők pénzéből, hanem magánadományokból kívánják finanszírozni, az első támogató éppen maga a polgármester lesz.

A Bosnyák tér két ütemben történő felújításáról korábban az Index is részletesen beszámolt. Az éveken át egy helyben toporgó új városközpont projektje, melyben bevásárlóközpont mellett irodák és a városháza is helyet kapna, tavaly szeptemberben új lendületet kapott, ám ezzel együtt sem várható, hogy 2015 előtt bármi elkészüljön belőle.