Nem lesz kötelező a tbc-szűrés

2013.01.09. 06:57

A Népszabadság szerdai számában arról ír, hogy a kormány rendelettervezete újraszabályozza a tbc-szűrést, és a javaslat 2014-től megszüntetné azt a lehetőséget, hogy szükség esetén kötelező szűrővizsgálatokat rendelhessenek el a hatóságok az ország egyes területein. A napilap cikke szerint kizárólag az aktív betegek környezetét és a rizikócsoportokat vizsgálnák célzottan. A rizikócsoportok közé sorolja a tervezet a hajléktalanokat, a HIV-fertőzötteket, a börtönökben dolgozókat és a fogvatartottakat, valamint a tüdőgyógyászatokon, bakteriológiai laborokban, patológiákon és sürgősségi osztályokon dolgozókat.

Falus Ferenc tüdőgyógyász, volt tiszti főorvos a Népszabadságnak azt mondta: szerinte veszélyezteti a járványügyi biztonságot, hogy a tiszti főorvos nem rendelhet el kötelező tüdőszűrést. Szerinte ez a veszély azért is nagyobb, mint korábban, mert a gyógyíthatatlan multirezisztens tbc behurcolásának veszélye erősebb, mint eddig bármikor.

Tavaly három megyében rendeltek el kötelező szűrést, emlékeztet a napilap. Akkor 1,9 millió embert kellett volna megröntgenezni, de csak 1,1 millióan mentek el a vizsgálatra, és közülük 384 tünetmentes beteget találtak. A Népszabadság szerint egyes szakértők azzal érveltek a kötelező szűrések eltörlése mellett, hogy 384 beteg miatt nincs értelme 1,1 millió ember szervezetét felesleges sugárdózisnak kitenni. Tavaly összesen 2,4 millió ember volt tüdőszűrésen, és közülük körülbelül 1500-an bizonyultak betegnek.

Kovács Gábor, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke a tervezett változás mellett azzal érvelt, hogy a tbc jelentősen visszaszorult Magyarországon. A főigazgató-főorvos szerint ma Magyarországon a tbc-nél sokkal nagyobb veszélyt jelent a tüdőrák, és a rendszer tervezett átalakítása lehetőség arra, hogy az erősen veszélyeztetett csoportban, az idős és dohányos emberek körében célzott szűrővizsgálatokat végezzenek.