Tomcatet elítélték uszításért

2013.01.09. 12:32

A Pesti Központi Kerületi Bíróság Balla Judit vezette tanácsa nem jogerősen egy év két hónap, öt évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte uszítás miatt Polgár Tamást, a Tomcat néven ismert bloggert, írja Facebook-oldalán a Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezet, amely Tomcat feljelentői között volt.

Tomcat egy 2009-es blogjegyzésében egyebek mellett ezt írta: „Olyan légkört kell teremteni Magyarországon, ami a cigányok számára elviselhetetlen. El kell őket nyomni, ki kell szorítani a közéletből, a kultúrából, és mindenféle etnikai jellegű megnyilvánulásukat kíméletlenül elfojtani. Meg kell roppantani a gerincüket. […] Ne sírni tessék, hanem keresni a lehetőséget az ellencsapásra. A ti utcasarkotokon tán nem ácsorog egy drapp galeri? Szedjetek össze húsz embert, menjetek le, és egy szó nélkül verjétek szét őket.”

A bírósági ítéletet kommentáló Helsinki Bizottság szerint a mostani döntés azért is fontos, mert tudomásuk szerint 1999 óta egyetlen alkalommal sem ítéltek el uszítás miatt senkit, vádat is csak elvétve emeltek.