Rogán mégsem záratná be a romkocsmákat

2013.01.10. 18:01 Módosítva: 2013.01.10. 18:13
Februárban újra módosíthatják a törvénymódosítást, amelyet a prostitúciót támogató bárok ellen hoztak, de ahogy lapunk is megjósolta, a rendőrség válogatás nélkül alkalmazott különböző hely, köztük egy sor romkocsma ellen.

Mégsem vált be a kereskedelmi törvény Rogán-féle módosítása, amellyel a prostitúcióra és a vendégek átverésére szakosodott szórakozóhelyeket szorította volna vissza a frakcióvezető.

A módosítás további módosítását előkészítendő csütörtökön szűk körben találkozott a törvénymódosítást beterjesztő Rogán Antal, és néhány szórakozóhely képviselője. Rogán Antal a találkozón elismerte, hogy a törvénymódosítással „mellélőttek”, mégpedig azért, mert a jogalkalmazók –a rendőrség - nem a jogalkotó szándékának megfelelően alkalmazták a törvényt.

Ahogy arról cikkeztünk is, nem a kifogásolható tevékenységet folytató éjszakai bároknál tiltották meg az éjfél utáni nyitva tartást, hanem a belváros, azon belül is a Kazinczy utca romszórakozóhelyeire szálltak rá. A kerület nem prostitúció, hanem többnyire utcai hangoskodás miatt hozott döntéseket, néhány esetben olyan napokra hivatkozva, amikor az adott hely nem is volt nyitva.

A gumijogszabály tehát éppen úgy használták a kerületek, ahogy lapunk már a törvénymódosítás előkészítésekor megjósolta.

Februárig be kell zárniuk éjfélkor

A csütörtöki találkozón elhangzott, hogy a szórakozóhelyek képviselői, és a Rogán Antal által delegált szakértők munkacsoportot alakítanak a kereskedelmi törvény újabb módosítására. Ennek alapján várhatóan februárban változtatni fognak a jogszabályon.

Kérdés, hogy mi lesz az elkaszált helyekkel a következő módosításig. A határozat addig ugyanis érvényben van, és tudomásunk szerint néhány helynek már a hétvégén be kellene zárnia éjfél után.

A hatodik kerületi helyek sérelmezték, hogy őket nem hívták meg az egyeztetésre, annak ellenére, hogy a belváros népszerű kocsmáinak jelentős része található a kerületben. A vendéglátósokat képviselte a Broadway Egyesület, amely ugyan hatodik kerületi, de csak a Liszt Ferenc téri helyeket tömöríti. Jelen volt Színi Béla, aki számos belvárosi szórakozóhely tulajdonosa. Jelen volt még Zsiday Roy, aki budai éttermeiről ismert, Pesten a Spíler van a tulajdonában. A romkocsmák nevében a szimplás Zsendovits Ábelt hívták meg.