Az illegális nyerőgépek tovább élnek

2013.01.11. 13:19 Módosítva: 2013.01.11. 13:52
A parlament őszi ülésszakának kezdetén a kormány váratlanul teljes egészében betiltotta a kocsmai nyerőgépeket. Az indoklás szerint nemzetbiztonsági kockázatokat rejtő üzletágat azonban ezzel sem sikerült felszámolni, legfeljebb illegalitásba szorították. Egy budapesti kocsmában teszteltük az új trükköt, amit már Debrecenben is láttunk.

„Még egyszer nyerek, aztán megyünk, jó?” – mordultam kicsit ingerülten Dani fotográfusra, amikor jelezte, hogy ő tulajdonképpen már megvan a képanyaggal. Eddig még sosem nyerőgépeztem, de most negyedóra is elég volt, hogy kialakuljon a függés. De hogy kerülhettem egyáltalán ebbe a helyzetbe, három hónappal a nyerőgépek betiltása után?

Egy pesti kocsmában támasztottuk a pultot, amikor megakadt a szemünk a Sky Captain márkájú internetterminálon, amivel az előlapot díszítő logók alapján facebookozni, skype-olni, emailezni is lehet, vagy akár videókat is nézhetünk a Youtube-on. Mint kiderült, a játékgépből átalakított gépen minimum ötszáz forint befizetésével lehet netezni, ennyi pénzért 33 percnyi időt kaptam. A gépen az Indexet is lehet olvasni, és tényleg működik a Facebook is. Ennek persze vannak veszélyei, de erről majd később.

A céltalan böngészést tíz perc után untam meg. „Ezen csak internetezni lehet?” – fordultam a pultoshoz. Bólogatott, így kerestem egy flashjátékoldalon egy félkarú rablós játékot. Öt perc nyomogatás után, miközben fennhangon lelkendeztem Dani fotográfusnak, hogy mekkora formában vagyok, a pultos odalépett hozzám. „Megoldható, hogy nyerni is tudj” – mondta, és egy pendrive-ot dugott a gépbe, amiről betöltötte a klasszikus nyerőgépi játékokat. Egy újabb ezres bedugása után a gép számlálója plusz egy óra időt adott netezésre, de a visszaszámlálás megállt. Cserébe kaptam az addig a gépbe rakott pénznek megfelelő kreditet, amit aztán egy igazi klasszikusban, a Hot Dice-ban igyekeztem elverni.

A játék egy böngészőablakban töltött be, de a címsorban url helyett a „GOOD LUCK!!!!” feliratot olvashattuk. „Ha valaki bejön, majd lépjek ki?” – kérdeztem. „Majd azt mondjuk, hogy ez is egy flashjáték” – kaptam a választ. A kocsmában már jártak ellenőrök, de nem lett belőle lebukás. „Még nem is tudnak erről a módszerről” – nyugtatott meg a pultos.

Látva a bénázásomat az érintőképernyővel megjegyezte, hogy a gép oldalán lévő gombbal is irányíthatom a játékot. Így már tényleg teljesen hagyományos élményt nyújtott a gép. Lassú kortyokban sörözgetve nyomkodtam. Fél óra játék után, kis minuszban aztán Dani fotográfus rámszólt, én meg még öt perc nyomkodással nullára hoztam magam. „Kiszállnék” – mondtam, amire a pultos újra bedugta a pendriveot, a menüből kiválasztotta a „payout” opciót, amivel lenullázta a kreditjeimet, majd a kasszából kifizetett.

Az már csak a szerkesztőségbe visszaérve jutott eszembe, hogy a játék izgalmában a Facebookból elfelejtettem kilépni.