Több száz jobbikos tüntetett Szigethalmon

2013.01.12. 20:13 Módosítva: 2013.01.12. 21:11

"A cigánybűnözés problémáját csak a Jobbik tudja megoldani hatalomra kerülését követően" - mondta Volner János, a párt alelnöke és frakcióvezető-helyettese Szigethalmon szombat este azon a fáklyás demonstráción, amelyet a településen újévkor történt késelésre "válaszul" rendeztek.

Az igen erős rendőri biztosítás mellett egy üres telken tartott, A magyarokat ki védi meg? címmel meghirdetett demonstráción a szakadó hó ellenére több száz jobbikos és szimpatizáns jelent meg pártzászlókkal felszerelkezve. A rendezvényt néhány száz méterre tartották attól a szigethalmi sörözőtől, ahol két fiatal sportolót ért támadás január elsején.

Volner János - akit leendő belügyminiszterként konferáltak fel - beszédében úgy fogalmazott: a "cigánybűnözés" a társadalom olyan betegsége, melyet a rendvédelmi szervek, illetve a jelenleg kormányon lévők - kétharmados többségük ellenére - csak "tünetileg" tudnak kezelni. "Nem tesznek semmit például a sok gyerek után járó pénzből dologtalanul élő cigányok okozta probléma rendezésére" - mondta az ellenzéki politikus.

Volner szerint "vissza kell fogni a cigányok népszaporulatát", mert ha "ez így megy tovább", akkor annak komoly gazdasági következményei is lehetnek.

A frakcióvezető-helyettes kitért arra is, hogy pártja kész az e körből kitörni akaró fiatalokat támogatni, majd a távolabbi jövőt felvázolva a csendőrség létrehozásának fontosságát mint a Jobbik egyik régi célkitűzését emelte ki.

"Szeretnénk békében élni itt, Szigethalmon", de döbbenet és féltés van most bennünk, mert a település számára nagyon rosszul kezdődött ez az év, ugyanúgy, mint Ózdon - hangsúlyozta Lupa János tanár, a Jobbik szigethalmi elnöke. Mint mondta, a szombati demonstráció "nemzeti immunválasz" a Pest megyei településen és a másutt történt erőszakos bűncselekményekre, ugyanakkor figyelmeztette a hallgatóságot az "érem két oldalára", megemlítve néhány popsztárrá vált roma fiatalt is.

A beszédek után a tömeg az "igenis van cigánybűnözés" mondatot skandálva, énekelve rendőri felvezetéssel a késelés helyszínére vonult, de csak a sörözővel szemközti területen sorakozhattak fel. A nyitva tartó sörözőt rendőrsorfal zárta el. A demonstráción rendbontás nem történt.