Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Bayer Zsolt elborzasztotta az uniós biztost

2013.01.14. 19:51
Viviane Reding után újabb uniós biztos, Neelie Kroes is keményen bírálta a Magyar Hírlapban megjelent Bayer Zsolt írást, amelyben a cigányság jelentős részét állatnak nevezte egy szigethalmi késelés után.

Felháborodásának adott hangot Bayer Zsolt január 5-én megjelent cikkével kapcsolatban Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális területért, a többi között a médiáért felelős tagja. Az egyik népszerű mikroblog oldalon közzétett üzenetében a holland uniós biztos ezt írja: „elborzasztanak Bayer Zsolt szavai a magyarországi romákkal kapcsolatban (állatok, stb.)".

A biztos aláhúzza, hogy ő nem ezt érti a szólás, a vélemény szabadságán. "Ha valaki a roma közösség tagjait nem embereknek nevezi - a magyar fideszes Bayer Zsoltról beszélek - az annak a jele, hogy az illető nem méltó szövetséges" - ismerteti a cikkel kapcsolatos véleményét a konzervatív-liberális holland politikus.

Kroes egyik olvasójának kérdésére azt is ismerteti, hogy „ez a borzalmas dolog" a Magyar Hírlap hasábjain jelent meg, ő maga pedig a The Budapest Times honlapján Bayer írását bíráló cikkre hivatkozik, amelynek szerzője angolul idézi Bayer eredeti írásának egy részletét.

A múlt héten az Európai Bizottság alapjogokért és igazságügyi kérdésekért felelős tagja, a luxemburgi Viviane Reding teljességgel elfogadhatatlannak minősítette Bayer Zsolt cigánysággal kapcsolatos írását.

A kereszténydemokrata, konzervatív hátterű politikus, a bizottság alelnöke arra az álláspontra helyezkedett, hogy rasszizmusnak, gyűlöletbeszédnek, illetve a türelmetlenség más megnyilvánulásainak nincs helyük az Európai Unióban.

Az emberi méltóságot mindig tiszteletben kell tartani, úgy a romák, miként az összes többi uniós polgár vonatkozásában - hangsúlyozta Reding.

Bayer Zsolt szóban forgó írásában a szigethalmi késelésre utalva úgy fogalmazott: akiket megkéseltek "a gyáva, undorító, kártékony állatok". Hozzátette: "a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (…) Állatok meg ne legyenek. (…) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!" - zárta írását január 5-én Bayer.

A publicista január 8-án válaszolt a bírálatokra. Ebben azt írja: szándékosan félreértették mondatait. "Nem akarom likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt. (...) Rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból" - tette hozzá Bayer Zsolt.

A Magyar Hírlap előbb elnézést kért a cikk miatt, és nagyobb odafigyelést ígért, majd másnap már módosított, és Bayer Zsolt, valamint a kormány melletti kiállásra szólította fel az olvasóit.  • Vennék
  • Hírek