Chávez állítólag tudatánál van

2013.01.14. 06:37

A venezuelai kormány hivatalos bejelentése szerint az elmúlt napokban javult a rákbetegsége miatt Kubában kezelt Hugo Chávez állapota. Ernesto Villegas tájékoztatási miniszter szerint az elnök tudatánál van, kapcsolatot tart fenn családjával, munkatársaival, valamint az orvosokkal.

Nem sokkal korábban a venezuelai ellenzék azzal vádolta a kormányt, hogy elhallgatja az igazságot Hugo Chávez tényleges egészségi állapotáról. Az ellenzék szerint a legfelsőbb bíróságnak kéne megbíznia egy független orvoscsoportot annak megállapítására, hogy az elnök képes-e még tisztsége betültésére.

Chávez, akit most negyedszer műtöttek áttételes rákjával, az elmúlt napokban tüdőgyulladást is kapott. A kormány szerint ezt most sikerült "ellenőrzés alá vonni", de még így is elsősorban légzési problémái miatt kell kezelni az elnököt.

A betegség, illetve a kezelés miatt az eredetileg a múlt hét közepére kitűzött elnöki beiktatást el kellett halasztani. Erről az ellenzék kérésére Venezuela legfelsőbb bírósága döntött.