PDSZ: Elmentünk a falig

2013.01.15. 17:57 Módosítva: 2013.01.15. 17:57

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) nyilatkozata ellenére sem változtat tárgyalási stratégiáján, közölte az oktatási államtitkárság.

A PDSZ elnöke, Mendrey László kedden tartott sajtótájékoztatón azt mondta: reméli, hogy nem kell megbontania a sztrájkbizottság egységét, de ha a pénteki tárgyalásokon nem tapasztal elmozdulást a kormányzat részéről, a tömörülés kész akár önállóan is sztrájkot hirdetni. Szerinte „elmentek a falig", és a pedagógusok nehezen viselik a kialakult helyzetet.

Utalt arra, hogy továbbra sincs bírósági döntés a sztrájk esetén még elégséges szolgáltatásokról, és a sztrájkbizottság sem döntött még arról, hogy legyen-e munkabeszüntetés. Mint mondta, érdekeltek az együttműködésben, hiszen az erejüket együtt tudják megmutatni. Az érdekvédő jelezte, hogy ha lesz sztrájk, az február második felében lehet, de a napját egyelőre nem akarta megmondani. A munkabeszüntetés nem néhány órás vagy egynapos lehet, több napon át is tarthatna.

A szaktárca oktatási államtitkársága az elhangzottakra reagálva kiemelte: a minisztérium a pedagógus-szakszervezetekkel folytatott egyeztetések során mindvégig a megállapodásra törekedett. Tárgyalási stratégiáján a PDSZ nyilatkozata ellenére sem változtat, hiszen a gyermekek, a szülők és a pedagógusok közös érdeke, hogy az iskolai munkát a nyugalom, a biztonság jellemezze, írták.

Szerintük egy tárgyalássorozat közepén egyik fél részéről sem elegáns végeredményt hirdetni, a PDSZ magatartása azt sugallja, hogy a 3533-as taglétszámú, nem reprezentatív érdekvédelmi szervezet célja a sztrájk, nem pedig a megegyezés. A tárca képviselői továbbra is bíznak benne, hogy a PDSZ a tárgyalásokon részt vevő másik három érdekképviselethez hasonlóan ugyancsak a megállapodásban érdekelt, nem pedig a politikai hisztériakeltésben, írták.