UD-ügy: új eljárást akar az ügyész

2013.01.15. 12:13
Az ügy felderítetlenségére hivatkozva kezdeményezte az UD-ügyben született elsőfokú ítélet megsemmisítését Szilvásy György és társai ügyének másodfokú tárgyalásán a nyomozást amúgy felügyelő ügyészség. A védelem szerint az ügyészség politikailag motivált.

Megalapozatlanság miatt az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárást kért az ügyészség az UD ZRt.-ügyben a másodfokon újraindult per első napján. A védelem a vádhatóság politikai motivációira célzott és az elsőfokú, felmentő ítélet jogerőre emelését indítványozta a Fővárosi Törvényszéken kedden.

Bár összefoglalóan UD-ügynek nevezzük a pert, az valójában a rejtélyes titkosszolgálati botrány egy jelentéktelen mellékszállával foglalkozik. Az ügyészség Szilvásy György egykori titokminisztert, Tóth Károlyt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának korabeli szocialista alelnökét, illetve Dávid Ibolyát, az azóta megszűnt MDF egykori elnökét és helyettesét, Herényi Károlyt Kövér László és Demeter Ervin fideszes politikusok, illetve Dávid akkori párton belüli riválisa Almássy Kornél személyhez fűződő jogainak megsértésével vádolja.

A vád szerint ők négyen társtettesként követték el a vélt bűncselekményt, de az első fokú bíróság ítélete szerint Szilvásy és Tóth ügyének semmi köze nincs Dávid és Herényi ügyéhez. Előbbiek például nem is hoztak nyilvánosságra semmilyen adatot Kövér Lászlóról és Demeter Ervinről - a lehallgatott telefonbeszélgetéseket azok párttársai, Szijjártó Péter és Répássy Róbert mutatták be sajtótájékoztatójukon.

Az ügyészség másodfokon azért kérte az elsőfokú ítélet megsemmisítését, mert szerintük felderítetlen maradt az ügy és a bíró elmulasztotta indoklási kötelezettségét is. Szilvásy György védője szerint ezzel szemben a ádhatóság a hatáskörét, kompetenciáját túllépve egy kiélezett politikai helyzetben lezajlott politikai pengeváltásba avatkozott be. Dávid Ibolya védője, Zamecsnik Péter szerint pedig az ügyészség "fordítva ült a lovon", a valódi elkövetők helyett a sértetteket vádolta.

Az ügy részleteiről bővebben olvashat ebben a cikkünkben>>