Határon túli magyarokra hajt az MSZP

2013.01.16. 13:25
Az MSZP olyan képet szeretne kialakítani magáról, hogy törődik a határon túli magyarokkal. Ennek érdekében szembenéznének azzal is, hogy 2004-ben még a kettős állampolgárság ellen kampányoltak a népszavazáson. Első lépésként szerdán megállapodást kötnek az RMDSZ pártalapítványával.

Együttműködési megállapodást ír alá szerda délután Kolozsváron a Táncsics Mihály Alapítvány és Kós Károly Akadémia Alapítvány. Előbbi az MSZP pártalapítványa, utóbbi az RMDSZ mellett működik. A meghívó szerint az esemény előtt Mesterházy Attila, az MSZP elnöke sajtótájékoztatót tart, ahol a „nemzetpolitika aktuális kérdéseiről” fog beszélni.

Nevük elhallgatását kérő szocialista forrásaink szerint az eseménynek az ad aktualitást, hogy elkészült az MSZP nemzetpolitikai programja, amely újrafogalmazza viszonyukat a határon túli magyarokkal. A dokumentum elkészítésében forrásaink szerint Mesterházyn kívül Tabajdi Csaba, EP-képviselő, illetve Szabó Vilmos, a Táncsics Alapítvány elnöke is részt vett.

„Az MSZP el szeretni oszlatni azt a jobboldal által kialakított a képet, hogy a szocialista párt nemzetellenes, illetve, hogy nem törődik a határon túli magyarokkal” – mondta az ellenzéki párt egyik ismertebb politikusa, aki szerint azt sem szeretnék, hogy kizárólag a Fidesz-KDNP sajátítsa ki a határon túl élő magyarok képviseletét.

Az MSZP szembenézne azzal a korábbi álláspontjával is, amelyet a párt 2004. decemberi, kettős állampolgárságról szóló népszavazáson képviselt. A Fidesz akkor a kettős állampolgárság mellett kampányolt. A kormányon lévő MSZP és SZDSZ viszont ellenezte a kettős állampolgárság megadását arra hivatkozva, hogy az egyoldalú lépés rontaná a Magyarország és szomszédos országok közti viszonyt. A népszavazás végül eredménytelen lett.

Az Országgyűlés 2010 májusában fogadta el a kettős állampolgárságról szóló törvényt. A jogszabályra akkor három képviselő szavazott nemmel: az MSZP-ből kilépő Demokratikus Koalícióhoz tartozó Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba, illetve az MSZP-s Szabyi Tibor.

Bár a következő választáson a határon túliak is szavazhatnak – igaz, csak listára –, forrásaink állítják, hogy nem a szavazatmaximalizálás miatt szakítanak korábbi álláspontjukkal. Azt viszont hozzátették, hogy az elmúlt hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz által képviselt politikából Erdélyben is egyre többen kiábrándultak. Van igény egy más típusú politikára is, mondták.

A Fidesz korábban hagyományosan az RMDSZ ellenzékét támogatta a különböző romániai választásokon, legutóbb Kövér László kampányolt az Orbán Viktorral személyes jóviszonyt ápoló Tőkés László féle Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) mellett. A romániai magyar szavazatok többségét a korábbi választásokon azonban az RMDSZ gyűjtötte össze.

Szocialista források szerint az MSZP nemzetpolitikai programja nemcsak Erdélyre koncentrál, arról azonban nem akartak részleteket elárulni, hogy még milyen határon túli szervezetekkel képzelhető el együttműködés.