Ez a poszt a következő Percről percre része:

A Dunántúlon ne induljanak útnak

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szintén a Magyar Közút tájékoztatása alapján ismerjük azt a listát, amin a továbbra is elérhetetlen települések szerepelnek.

    Győr-Moson-Sopron megyében Albert Kázmér-puszta, Csér, Répceszemere, Acsalag, Zsebeháza és Csáfordjánosfa felé nem tudnak továbbjutni az autósok. Csáfordjánosfa a mai hóátfúvások áldozata, délelőtt kilenckor kellett lezárni a bevezető utat.

    Vas megyében Chernelházadamonya, Gór, Kőszegpaty Meszlen, Nagygeresd, Nemesládony, Pusztacsó és Répceszentgyörgy lakosai várják továbbra is a felmentésükre érkező hótolókat, míg Veszprém megyében Mindszentkálla és Szentbékkálla lakossága nem tudja elhagyni a települést.

  • A Magyar Közút Zrt tájékoztatása szerint a szombati munkálatoknak köszönhetően több, korábban a hóátfúvások miatt elérhetetlen település is felszabadult napközben. Az időrendi lista szerint a Győr-Moson-Sopron megyei Harka, Iván, Sobor és Und reggel kilenckor vált elérhetővé. A Vas megyei Acsád, Bő, Iklanberény, Keléd, Lócs, Mesterháza, Nemescsó, Vassurány és Vasszilvágy lakosai délig, a Veszprém megyei Balatonhenyén és Monoszlón élők fél egyig kellett várjanak, ha el akarták hagynia település határait. A szintén vasi Tormásliget és Pápóc délután fél kettőkor érezhette újra szabadnak magát.

  • Országszerte 26 település volt még megközelíthetetlen szombat délben a hó miatt – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-t. A társaság 450 munkagéppel dolgozik az utakon.

    A közlemény szerint Győr-Moson-Sopron megyében Albert Kázmér-puszta, Csér, Répceszemere, Acsalag, Zsebeháza, Csáfordjánosfa megközelíthetetlen. Harka, Iván, Sobor és Und település azonban szombat reggel kiszabadult a hó fogságából. Vas megyében Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Keléd, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy van elvágva a hó miatt a külvilágtól

    Veszprém megyében Mindszentkállára és Szentbékkállára nem lehet eljutni, Balatonhenye és Monoszló azonban már ismét megközelíthető. Hóátfúvás miatt szombat délben összesen 70 út volt lezárva a forgalom elől Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Somogy és Zala megyében.

  • A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívta az ingatlantulajdonosok figyelmét arra, hogy kötelességük letakarítani a jégcsapokat a járdák fölé kinyúló ereszekről, és megakadályozni azt, hogy a hólé vagy a hó a tetőről a járókelők fejére zúdulhasson.

  • Már csak két település van elzárva a hó miatt Veszprém megyében: Monoszló és Kékkút - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szombat délben az MTI-vel. Bakos György azt írta: Köveskál kiszabadult a hó fogságából, Balatonhelye egy sávon megközelíthető. Szentébkálla és Mindszentkálla jelenleg egy nyomsávon személygépkocsik számára is elérhető, de a hóeltakarítási munkálatok idejére időszakosan lezárják az ezekhez vezető útszakaszokat.

    A szóvivő közlése szerint a havazás és a szél intenzitása jelentősen csökkent a megyében, az utak folyamatosan járhatóvá válnak. A hó által elzárt települések megközelítésén, illetve a lezárt útszakaszok feloldásán folyamatosan dolgoznak.

  • Hat település van elzárva a külvilágtól jelenleg a hó miatt Győr-Moson-Sopron megyében - közölte a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatója szombaton az MTI érdeklődésére. Sümegi Péter elmondta: Acsalag, Albertkázmérpuszta, Csáforjánosfa, Csér, Répceszemere és Zsebeháza nem érhető el közúton a legfrissebb adatok szerint, ám a helyzet folyamatosan változik, mert a szél gyengülése ellenére hófúvások vannak.

    A Katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy a Dunántúlon ne induljon útnak, "mert nem biztonságos a megérkezés"; akinek halaszthatatlan dolga van, az pedig mindenképpen készüljön fel a téli útviszonyokra, és készítse fel a járművét is.

    A katasztrófavédelem szombat reggeli összesítése szerint Győr megyében péntek reggel óta csaknem kétszáz járművet - köztük 88 személyautót, 86 tehergépkocsit, 7 buszt és egy hókotrót - szabadítottak ki a hó fogságából. A győri tűzoltóság mentési munkálatokat végző daruja is elakadt a hóban, kiszabadításában a közútkezelő gépjárműve segített.

  • A hírek szerint ülésezett a Sárvári Helyi Védelmi Bizottság, és döntés született a város zárának feloldásáról, így a közlekedés megindult.

  • Egyirányúvá tették a 86-os főutat Vas felől Győr-Moson-Sopron megye irányába, hogy elmehessen a hóhelyzet miatt feltorlódott ötszáz-hatszáz kamion – jelentette be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szombati, győri sajtótájékoztatóján.

    Bakondi György hozzátette: a szembeforgalmat az M7-es irányába terelik, hogy a járművek mihamarabb elérjék a szlovén, illetve a horvát határt.

  • Kollégánk üzeni a Közútkezelőnek, illetve mindenkinek, akinek arrafelé van dolga, hogy a 67-es úton, egy kilométerre az autópálya lehajtójától ilyen körülmények várják a téli autózás szerelmeseit.

  • Kollégánk délelőtt 10 körül járt az M7-es 117-es kilométerénél. Azt írta, hogy a Budapest felé tartókat egy baleset helyszínelése lassítja,mert lezárták az egyik sávot. A Balaton felé tartó oldalon a hókotró takarítja a semmit.

  • Továbbra is késnek egyes buszjáratok, de már egyre kevesebbet a Kisalföld Volán hálózatában - derül ki a társaság honlapján szombaton közzétett adatokból. Minden körzetben vannak azonban olyan, jellemzően kisebb települések, ahová nem lehet busszal bejutni.

    Sopronban pontosan, Győrben pár perces csúszással járnak a helyi buszok, a helyközi forgalomban a megyeszékhely térségében a legnagyobbak - 20-40 percesek - a késések. Sopron, Kapuvár és Csorna körzetében 10-15, míg Mosonmagyaróváron csak 5 perces csúszásokkal kell számolni – írták.

  • A Kékestetőn 48 centiméternyi, de még egy alacsonyabban fekvő településen, a Veszprém megyei Kupon is 46 centiméteres a hóréteg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb mérései szerint a 300 méter feletti települések közül a Bánkúton 39, a Bakonybél-Somhegypusztán 37, Szalafőn és Zircen 36-36 centiméteres hóvastagságot mértek. A Veszprém megyei Tésen 30, Kab-hegyen 29, a Heves megyei Mátraszentimrén 28 centiméternyi hó van.

    A 300 méter alatti települések közül Kupon mérték a legnagyobb hóvastagságot, de a Fejér megyei Balinka-Mecsérpusztán is 40 centiméternyi a hóréteg. A Komárom-Esztergom megyei Csatkán, a Győr-Moson-Sopron megyei Feketeerdőn, továbbá Veszprém megyében Dabronyban és Pápán is 35 centiméteres hó van. Ennél kevesebb, de még 30 centiméternél több havat mértek Bálványoson, Győr-Péren, Gasztonyban, Kercaszomoron, Pinkamindszenten, Rábagyarmaton, valamint Sopron-Kurucdombon. Szombathelyen és a Somogy megyei Zicsen 30 centiméteres a hó vastagsága. Ezek mellett számos további településen mértek 10-20 centimétert meghaladó hóréteget.

  • Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez szombaton eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: napközben elsősorban az ország keletei harmadán, azon belül is főként a Tiszántúlon várható tartósabb havazás. Ezeken a területeken estig 2-14 centiméter friss hó várható. A legtöbb hó Békés megyében, Csongrád keleti részén és Hajdú-Bihar keleti részén valószínű.

  • Acsád, Mesterháza, Vassurány és Vát kiszabadult a hó fogságából, Pápóc viszont újra megközelíthetetlenné vált, így jelenleg 14 település van elzárva a külvilágtól Vas megyében – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szombat délelőtt az MTI-vel. Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint mivel Győr-Moson-Sopron megyében a 86-os főút jelenleg is le van zárva, bizonytalan a forgalom újraindítása a Vas megyei szakaszon is. A kamionforgalom szünetel, jelenleg is 600 kamion várakozik a megye területén.

    A szóvivő elmondta: a Vasi Volán Zrt. elindította a helyközi járatokat, de Csepreg, Peresznye, Répcevis, Meszlen, Bük, Vasszilvágy, Pecöl, Ikervár, Répcelak település irányába nem közlekednek autóbuszok. Celldömölkön éjfélkor feloldották a település zárását, de a kiemelt rendőri jelenlét továbbra is maradt. A kenyérszállítmányok mindenhová elindultak. Vas megyében folyamatosan csökken a lezárt utak száma is, a közútkezelő 63 géppel dolgozik az utak megtisztításán.

  • Öten haltak meg az országban kihűlés miatt az elmúlt 24 órában – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombat reggel a rendőrség honlapján.

    Az összegzés szerint az elmúlt egy napban a rendőrök 38 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek: egy halálos balesetben egy ember vesztette életét, 11 baleset súlyos, 26 pedig könnyű sérüléssel végződött.

    A rendőrök összesen 137 embert fogtak el, 266 embert állítottak elő, biztonsági intézkedés 89 esetben történt. A határrendészeti eseményeket összesítve azt írták, 13 embert tiltott határátlépés, egyet közokirat-hamisítás, egyet pedig a beutazási és tartózkodási tilalom megsértése miatt fogtak el.

  • A közútkezelő Útinform szolgálatának legfrissebb jelentései szerint a Tiszántúlon szinte mindenhol havazik, Gyomaendrőd térségében intenzív a havazás. Ezeken a területeken havasak, míg a középső országrészben és az Északi-középhegységben sónedvesek a főutak. A Dunántúlon elállt a havazás és a széllökések ereje is csökkent, de továbbra is téliesek az útviszonyok - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szombaton az MTI-vel.

    Pécsi Norbert tájékoztatása szerint a Dunántúlon még 72 út járhatatlan, ezért továbbra sem érdemes autóba ülni az ország nyugati megyéiben. Jelenleg a társaság több mint 400 gépe és csaknem 700 szakembere dolgozik a hóeltakarításon és a síkosságmentesítésen, s újabb hómarókat és hóekéket csoportosítottak át a dunántúli területekre.

  • Szombat reggel minden, menetrend szerint közlekedő vonat elindult, jelentősebb fennakadások, késések nincsenek a vasútvonalakon – közölte a Mávinform az MTI-vel, hozzátéve: éjszaka több mint ezren dolgoztak a váltók és a peronok takarításán.

    A közlemény szerint jelenleg a havazás által a leginkább érintett térségekben – Zala, Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében – sincsenek jelentősebb késések és fennakadások.

    A társaság hozzátette: a MÁV munkatársai készülnek a váltók befagyására és a pálya tisztítására, de előfordulhat, hogy megnő a vonatok menetideje. A Mávinform azt javasolja az utasoknak, hogy hosszabb távolságokra a vasutat válasszák, de előzetesen tájékozódjanak a közlekedési körülményekről.

  • Bangó Szilárd, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője szombaton az MTI-nek elmondta: a zalai határátkelők közül Letenyénél zavartalan a forgalom Horvátország felől, Tornyiszentmiklósnál hajnal óta újból jöhetnek a kamionok Szlovénia irányából, Rédicsen azonban még mindig nem léphetik át a határt. Hozzátette, hogy a magyar-szlovén határon éjjelre már ötszáz-hatszáz kamion torlódott fel, de a járműveket csak az M70-es autóút, az M7-es autópálya irányába engedhették át, mert a 86-os és a 75-ös főutak több szakaszon továbbra sem járhatók. Hatvan-hetven kamion torlódott össze Zalalövő térségében is, innen Vas megye irányába nem tudtak továbbjutni, de a környéken több parkolóhelyet is megtisztítottak számukra.

    Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Zala megyében a hóátfúvás miatt tizenkét út van lezárva. Elzárt település azonban péntek este óta már nincs a megyében. Nem lehet közlekedni a 75-ös főút baki tető és Zalaszentmihály közötti szakaszán, Galambok és a 7-es főút közötti úton, továbbá Nagykanizsa és Szepetnek, Letenye és Tótszerdahely, Kisgörbő és Zalaszentgrót között. Nem használható a 7356-os jelű út Kehidakustánynál, Nagyrécse és Cserfő, Újudvar és Magyarszerdahely, Gelse és Zalaszentbalázs, Söjtör és Tófej, Óhid és Mihályfa összekötő útja, továbbá a 75111-ös jelű út Sármellék és a 75-ös főút csomópontja között.

  • Hatra nőtt az elzárt települések száma szombat reggelre Veszprém megyében, a pápai körgyűrűnél elrendelt kamionforgalom-korlátozást viszont feloldották - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese az MTI-vel.

    Zsigray Dániel elmondta: Balatonhenye, Mindszentkálla, Monoszló, Szentbékkálla mellett szombat reggelre megközelíthetetlenné vált Kékkút és Köveskál is; a településeknek ellátási problémájuk nincs.

    Tájékoztatása szerint a pápai körgyűrűnél a Celldömölk irányában elrendelt kamionforgalom-korlátozást feloldották, megnyitották a 71-es főutat Örvényesnél, de továbbra sem lehet használni a 710-es, az M7-es autópályára vezető balatoni elkerülő utat. Le van zárva hófúvás miatt a Zánka és Gyulakeszi, a Badacsonytomaj és Badacsonytördemic, a Kemeneshőgyész és a megyehatár, a Kemenesszentpéter és a megyehatár, valamint a Malomsok és a megyehatár közötti út, továbbá a Káptalantóti és Nemesgulács közötti bekötőút - tette hozzá.

    A Veszprém megyei tűzoltók péntek éjjel hét esetben vonultak ki elakadt járművek, közöttük egy busz segítségére - összegezte Zsigray Dániel.

    A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombaton kora reggel még arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hó miatt 29 település megközelíthetetlen, ezek közül Veszprém megyében négy község: Balatonhenye, Mindszentkálla, Monoszló és Szentbékkálla.

  • Öt megyében mintegy 430 jármű akadt el a hóban a péntek hajnalban kezdődött hófúvás, illetve havazás miatt. A szombatra virradó éjjel folyamatosan csökkent a riasztások száma, de a katasztrófavédelem egységei jelenleg is több helyen dolgoznak.

    Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-nek szombat reggel azt mondta: Vas megyében a péntek este az úton rekedt járművekből 6 embert befogadóhelyeken helyeztek el arra az időre, amíg kiszabadítják a gépkocsijukat.

    Kifejtette: a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők, a közútkezelő és a további együttműködő szervezetek több mint 3000 munkatársa mintegy 1500 technikai eszközzel segített a bajbajutottakon pénteken, a közúti baleseteknél, továbbá a kihűléstől, illetve a szén-monoxid-mérgezéstől 112 embert sikerült megmenteniük. Péntek éjfélig összesen 390 műszaki mentésben vettek részt. Ezek jelentős része közúti baleseteket, hóban elakadt járműveket jelentett a piros riasztás által érintett kistérségekben, valamint a dunántúli megyékben.

    Hajdu Márton azt mondta, hogy a bejelentések száma az éjszakai órákban folyamatosan csökkent, de a tűzoltók helyenként jelenleg is dolgoznak elakadt járművek mentésén az ország nyugati részén.

    A helyettes szóvivő kiemelte: az utak továbbra is latyakosak, csúszósak, több helyen a csapadék ráfagyott az útburkolatra, ezért továbbra is azt kérik, hogy mindenki fokozott óvatossággal közlekedjen. Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy a korábban elrendelt teherforgalmi korlátozások feloldása miatt várhatóan növekszik a forgalom, ezért a közlekedők lassú haladásra készüljenek fel.

    A legfrissebb meteorológiai figyelmeztető előrejelzés szerint a Dunántúlon és az északkeleti megyékben továbbra is lehet még gyenge hófúvás, amely kisebb hótorlaszokat emelhet.

  • Öt megyében mintegy 430 jármű akadt el a hóban a péntek hajnalban kezdődött hófúvás, illetve havazás miatt. A szombatra virradó éjjel folyamatosan csökkent a riasztások száma, de a katasztrófavédelem egységei jelenleg is több helyen dolgoznak.

    Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-nek szombat reggel azt mondta: Vas megyében a péntek este az úton rekedt járművekből 6 embert befogadóhelyeken helyeztek el arra az időre, amíg kiszabadítják a gépkocsijukat.

    Kifejtette: a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők, a közútkezelő és a további együttműködő szervezetek több mint 3000 munkatársa mintegy 1500 technikai eszközzel segített a bajbajutottakon pénteken, a közúti baleseteknél, továbbá a kihűléstől, illetve a szén-monoxid-mérgezéstől 112 embert sikerült megmenteniük. Péntek éjfélig összesen 390 műszaki mentésben vettek részt. Ezek jelentős része közúti baleseteket, hóban elakadt járműveket jelentett a piros riasztás által érintett kistérségekben, valamint a dunántúli megyékben.

    Hajdu Márton azt mondta, hogy a bejelentések száma az éjszakai órákban folyamatosan csökkent, de a tűzoltók helyenként jelenleg is dolgoznak elakadt járművek mentésén az ország nyugati részén.

    A helyettes szóvivő kiemelte: az utak továbbra is latyakosak, csúszósak, több helyen a csapadék ráfagyott az útburkolatra, ezért továbbra is azt kérik, hogy mindenki fokozott óvatossággal közlekedjen. Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy a korábban elrendelt teherforgalmi korlátozások feloldása miatt várhatóan növekszik a forgalom, ezért a közlekedők lassú haladásra készüljenek fel.

    A legfrissebb meteorológiai figyelmeztető előrejelzés szerint a Dunántúlon és az északkeleti megyékben továbbra is lehet még gyenge hófúvás, amely kisebb hótorlaszokat emelhet.

  • Budapesten a főutak mindenhol járhatók, a BKV járatai szombat reggel rendben elindultak - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az MTI-vel. A társaság munkatársai éjszaka a legmagasabb készültségi fokozatban dolgoztak a főútvonalak és a mellékutak megtisztításán.

    A közlemény szerint Budapesten péntek reggel 8 órától változó intenzitással havazott, a csapadék este nyolc óra körül szűnt meg. A közterület-fenntartó mérései szerint Budán 10 centiméter hó esett, Pesten ennél kevesebb.

    A társaság az éjszakai műszakban továbbra is a legmagasabb készültségi fokozatban, minden járművével folyamatosan végezte a budapesti főutakon a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. Ezek megtisztítása után megkezdték a mellékutak takarítását. A hajnali órákban a szóró munkagépek visszatértek a főútvonalakra, hogy a közösségi közlekedésben ne legyen fennakadás.

    Első ütemben az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, a hidakon, a felüljárókon, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszain, az autópályák bevezető szakaszain, a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon dolgozik a társaság.

  • Szombat hajnalra mindenhol mérséklődött a szél, de a Dunántúlon és az északkeleti megyékben továbbra is lehet még gyenge hófúvás, amely kisebb hótorlaszokat emelhet.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat hajnalban tovább mérsékelte a hófúvás miatt kiadott riasztását. Már azokon a területeken is citromsárga, vagyis elsőfokú a riasztás, amelyeken pénteken szinte egész nap a legmagasabb fokú, piros riasztás volt érvényben.

    A hófúvás miatt kiadott citromsárga riasztás továbbra is érvényes Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér és Tolna megye teljes területén, valamint Vas, Zala, Somogy és Baranya több kistérségében, továbbá az ország keleti felében: Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye jelentős részén.

    A meteorológiai szolgálat az MTI-hez szombat hajnalban eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a hajnali, reggeli órákban a Dunántúlon még gyakrabban előfordulnak erős széllökések, amelyek főként a Bakony, a Balaton térségében és Győr-Moson-Sopron nyugati részén okozhatnak hóátfúvásokat. Napközben viszont általában legfeljebb élénk, kevés helyen kissé erős lesz a szél, így a hófúvásos területek mérete tovább szűkül, és komolyabb, tartós hóátfúvások sem valószínűek. Északkeleten – Borsod-Abaúj-Zemplén nyugati részén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében – szintén a hajnali, reggeli órákban várhatók erős széllökések, akár az óránkénti 50 kilométeres erősséget elérő széllökésekkel.

    Szombaton napközben elsősorban az ország keletei harmadán, azon belül is főként a Tiszántúlon várható tartósabb havazás. Ezeken a területeken estig 2-14 centiméter friss hó várható. A legtöbb hó Békés megyében, Csongrád keleti részén és Hajdú-Bihar keleti részén valószínű.

  • Továbbra sem lehet megközelíteni huszonkilenc települést az időjárási viszonyok miatt a Dunántúlon - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat reggel az MTI-t. A járhatatlan utak száma 72.

    A közlemény szerint elárt település a Győr-Moson-Sopron megyei Albert Kázmér-puszta, Csér, Harka, Iván, Sobor, Und és Zsebeháza. Vas megyében nem lehet megközelíteni Acsádot, Bőt, Chernelházadamonyát, Górt, Iklanberényt, Kelédet, Kőszegpatyot, Lócsot, Mesterházát, Meszlent, Nagygeresdet, Nemescsót, Nemesládonyt, Pusztacsót, Répceszentgyörgyöt, Tormásligetet, Vassurányt és Vasszilvágyot. Veszprém megyében Balatonhenye, Mindszentkálla, Monoszló és Szentbékkálla megközelíthetetlen.

    Fejér megyében csak a 6209-es út Sárosd és Sárkeresztúr közötti szakaszát kellett lezárni a hóátfúvás miatt, Győr-Moson-Sopron megyében viszont 39 mellékutat érint a lezárás. A 86-os főúton Szil és Páli között elszállították az elakadt kamionokat, így hajnali fél 5-kor megindult a forgalom.

    Komárom-Esztergom megyében a Tata és Kömlőd közötti 8137-es utat zárták le; Vas megyében pedig 11 útszakaszra vonatkozik a lezárás, köztük a 86-os főút Szombathely és Hegyfalu, valamint a 88-as főút Sárvár térségére eső szakaszára.

    Veszprém megyében hat mellékúton van érvényben zárás, továbbá szombat reggelig nem lehet közlekedni a 710-es főúton a balatonfőkajári összekötő úttól a 72-es főút csomópontjáig. A 71-es főutat már megnyitották Örvényesnél.

    Somogy megyében két mellékúton nem lehet közlekedni, a 6805-ös út már felszabadult. Zala megyében egy tucatnyi utat érint a lezárás, köztük a 75-ös főút 7362-es út csomópontja és a 74-es főúti csomópont közötti szakaszát.

    A Magyar Közút Nonprofit Kft. azt is közölte: a 75-ös főútra a 74-es főút csomópontjában nem lehet rákanyarodni Keszthely felé. A 84-es főúton Sopronnál, a 861-es úton Kópházánál, a 150-es számú főúton Rajkánál, a 14-es számú főúton Vámosszabadinál és a 82-es főúton Veszprémvarsánynál közlekedő járműveknek rendelkezniük kell hólánccal, de egyelőre nem kell felszerelniük.

    Somogy megyében a barcsi és berzencei határátkelőknél a horvát hatóságok nem engedik át a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárműveket Horvátországba. A személygépkocsik átlépését nem korlátozzák, de a hólánc használata kötelező. A 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjárműveket a Zala megyei Rédics határállomáson sem engedik be az országba. Letenyénél már beengedik a teherforgalmat és Tornyiszentmiklósnál is megnyitották éjjel a határt a 7,5 tonnánál nehezebb járműveknek.

  • Budapesti olvasónk jelentette, hogy a Széll Kálmán téren az emberek botladoznak és csúszkálnak a tükörjégen, és nincs ott senki, aki felszórná a járdát homokkal vagy sóval.

  • Lezárták az M7-es autópályára vezető balatoni elkerülő utat, és Veszprém megyében még település el van zárva a külvilágtól. Bakos György, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt írta: a 710-es utat (az M7-es autópályára csatlakozó balatoni elkerülő utat) lezárták a forgalom elől a hófúvás miatt és még mindig érvényben van Pápa körgyűrűnél Celldömölk irányában a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek számára a tilalom.

    Szentbékkálla, Mindszentkálla, Balatonhenye, Monoszló még mindig el van vágva a külvilágtól, de az alapvető fogyasztási cikkek biztosítása megoldott a településeken.

    Lezárták az autópályára vezető balatoni elkerülő utat

    Veszprém, 2013. január 18., péntek (MTI) -

  • Péntek hajnalban még harmadfokú riasztás volt érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye 26 kistérségében( Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltóti, Fonyód, Marcal, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg és Zalaszentgrót), de e zeken a helyeken, valamint Komárom-Esztergom és Fejér megye több térségében péntek éjjelre másodfokúra vették vissza a riasztási szintet.

    Ez sem jelent túl jó helyzetet, 1-3 órán belül továbbra is számítani lehet magas hótorlaszok kialakulására.

    A Dunántúl többi térségében, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Heves megye területén szintén a hófúvás miatt elsőfokú riasztás van érvényben.

  • Egyáltalán nem ritka. Nick Cave bizonyítja.

  • Győr-Moson-Sopron és Zala megyében a szél méteres hókupacokat hordott össze.

    Fotó: Barnye / idokep.hu
  • Így örül a hónak Zanger Bob, a kalácsbelű holland kisfiú: