Jövő héten nyilvános a Papcsák-kutatás

2013.01.17. 17:56

Jövő héten, a helyi lapban fogja közzétenni a zuglói önkormányzat annak a közvélemény-kutatásnak az eredményeit, amelyet még novemberben készíttettek a városrész lakóinak az önkormányzattal kapcsolatos elégedettségét vizsgálva.

A harminc oldalas összefoglaló kiadását Várnai László, a zuglói képviselőtestület LMP-s tagja kérte az önkormányzattól még november végén. Miután a dokumentumot nem kapta meg, közérdekű adatok visszatartása miatt bejelentést tett a Fővárosi Kormányhivatalnál. Ezután kötelezték a zuglói önkormányzatot az összefoglaló kiadására. Várnai beszámolója szerint ezek után érdekes huzavona indult közte és az önkormányzat között.

A képviselő a többszöri megkeresés után végül "erősen és infantilisen cenzúrázott pár lapot" kapott meg, nem az összefoglaló egészét. A levélben egy olyan fénymásolt példányt küldtek meg a képviselőnek, amelyből az anyag több mint kétharmada hiányzott, 2., a 7. és a 8. oldal után rögtön a 28. következett. A bevezetőből tudható, hogy a kutatás kitért a polgármester, illetve a testület politikai népszerűségére is, de ezek a részek nem voltak a levélben.

Csütörtökön Várnai Schiffer Andrással tartott közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy polgári peres úton kéri ki a kutatás eredményét. Schiffer elmondta, pártjuk az információs szabadságról szóló törvény alapján polgári peres eljárást indít az önkormányzat ellen, mert az nem adta ki a jogszabályban előírt 15 napon belül az adatokat. A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy nem csak a közvélemény-kutatást akarják teljes terjedelmében megkapni, de arra is kíváncsiak, hogy azt milyen szerződés alapján készítették. Az LMP azt szeretné elérni, hogy a 2014-es választások után a polgármesteri hivataloknak kérés nélkül is ki kelljen adniuk az általuk készített szerződések adatait, tette hozzá mindehhez.

A sajtótájékoztatót végighallgatta Papcsák Ferenc, a kerület fideszes polgármestere is, aki újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy a január 21-i képviselő-testületi ülésen mindenki megkapja majd a közvélemény-kutatás eredményét. Hozzátette, az anyag alapján a lakosság pozitívan értékelte az eddig elvégzett munkájukat.

Erről délután az önkormányzat közleményt is kiadott. Ebben egyrészt sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy "a széthullás szélén álló zöld párt képviselői hamis botránykeltéssel próbálják elterelni az LMP válságáról a figyelmet".  Mint írták, az önkormányzat korábban több fórumon is tájékoztatta Várnai László LMP-s képviselőt, hogy a 2012 őszén elkészült közvélemény-kutatást január 24-én mindenki számára nyilvánossá teszik. A dátum magyarázata, hogy ezen a napon jelenik meg a Zuglói Lapok, az önkormányzat újságja.

Az önkormányzat álláspontja szerint Várnai László inkorrekt módon állítja azt, hogy Papcsák Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP) nem akarja - a városra és a városvezetésre egyébként pozitív tartalmú - kutatást nyilvánosságra hozni. Tájékoztatás szerint Papcsák Ferenc várhatóan rágalmazásért jogi útra tereli az ügyet.