Kocsis: Bűn nem marad büntetlenül

2013.01.17. 16:48 Módosítva: 2013.01.17. 16:51
Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága Kocsis Máté vezetésével rendkívüli ülést tartott a Parlamentben, az utóbbi hetek nagy felháborodást okozó bűncselekményeit megvitatni a rendőrség vezetőivel. A rendőrök elmondták, hogy milyen jól dolgoznak, a kormánypártiak örültek ennek, az ellenzékiek pedig azt mondták, amit máskor is szoktak.

Kocsis Máté a bizottság elnökeként az ülést azért hívta össze, mert szerinte néhány, az elmúlt hetekben történt bűncselekménnyel (a szigethalmi késelés és az ózdi gyilkosság) kapcsolatban közbiztonsági aggályok fogalmazódtak meg a lakosság és a közvélemény részéről, amelyek miatt a rendőrség megítélésén csorba eshet, ezért meg kell hallgatni a rendőrséget is. “Egyáltalán nem mindegy, hogy mi a közbeszéd tárgya” - mondta Kocsis.

Javulás

Hatala József országos rendőrfőkapitány a számokkal érvelve kifejtette, hogy a rendőrségnek nincs oka szégyenkezni. A statisztikák alapján a magyar közbiztonság folyamatosan javul, és a magyar rendőrség nemzetközileg megbecsült bűnüldöző partnernek számít. 2010-ben például a közbiztonság tekintetében tizenharmadikak voltunk Európában, és 2012-ben már a nyolcadik helyre léptünk előre.

Hatala szerint mindig is voltak olyan esetek, amik irritálták a társadalmat. “1907-ben Dánosban négy embert öltek meg” elevenítette fel a nemrég a Magyar Hírlapban megjelent történetet, vagy ott volt az 1912-es cinkotai bádogos esete, vagy az 1925-ös gyilkosság, amiből a “Lédererné, mi van a kosárban” kezdetű dal is született.

2012 december 16. és 31. között hat emberélet-ellenes bűncselekmény történt, ebből ötnek megvan az elkövetője, ez 83,3%-os eredmény - mondta Hatala, de hangsúlyozta, hogy a rendőrségnél sosem éltek a számok bűvöletében, mert komplex belső értékelési rendszereik vannak a munkájuk minősítéséhez. Érdekes adat, hogy évente 7-8 millió rendőri intézkedés szokott történni, igaz, ebbe beletartozik az útbaigazítástól a gyilkosságig minden. Az utóbbi időszakban egymillió órával több volt az intézkedési idő, az elfogások száma megháromszorozódott, javult a rendőri munka - mondta.

Kocsis a főrendőr mondandójára reagálva elmondta, hogy egy kocsmai verekedést sosem fognak tudni megelőzni a szervek, de a felderítés jól működik, és Magyarországon bűn nem marad büntetlenül. A rendőrség létszáma 3000 ezer fővel bővült, és moráljában is megerősödött - mondta. Kulcsár József fideszes képviselő felszólalásában elmesélte, hogy az egyik elfogásnál a lakosság megtapsolta a rendőröket. “Szívem szerint én is megtapsolnám őket, mert valóban fantasztikus munkát végeznek” - mondta.

Késsel szilveszterezni

Mirkóczki Ádám a Jobbik képviseletében azt  sérelmezte leginkább, hogy se Pintér Sándor belügyminiszter, se Kontrát Károly, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára nem vett részt az ülésen. Az sem tetszett neki, hogy a kormány oldaláról egy rózsaszín országot festettek le, és a felelősök nem merik felvállalni a kritikát. A szigethalmi gyilkossággal kapcsolatban azt a kritikát fogalmazta meg, hogy nem merik a tényeket a nevükön nevezni, és nem mondják ki, hogy a bűncselekményeket döntő többségben cigány származásúak követik el. Mirkóczki legnagyobb meglepetésére később Juhász Ferenc, az MSZP képviseletében felszólalásában azt mondta, Mirkóczkinak igaza van, és a bűncselekményeket valóban nagyobb számban cigányok követik el, de ezt nem elég kimondani. A jobbikos kommunikációs trükkre gyanakodott.

“Önök közül ki az, aki késsel jár szilveszterezni?” - próbálta költői kérdéssel felhívni a figyelmet Mirkóczki a társadalmi különbségekre. “Tőlem hívhatjuk ezt mókus csínytevésnek is, csak oldjuk meg, ne azon vitatkozzunk, hogy ki milyen kifejezéseket használ” - viccelődött a képviselő.

Az MSZP-s Juhász Ferenc kifejezte, hogy csalódott ebben az ülésben, mert minimum azt várta, hogy a 66 csapás törvényére vagy Pintér Sándor leváltására tesznek majd javaslatot. Azzal nem volt baja, hogy a rendőrség egy öntudatos szervezet, egyetért, hogy kell gesztusokat tenni a kormány részéről a presztízsük megerősítésére, de a meghívó alapján azt hitte, valamilyen pancserpuccs kezdetének lehet részese. Markánsabb lépéseket javasolt a kormánynak a roma integrációs program területén, és szerinte nem ártana, ha a kormánypárti roma politikusok nem díszcigányok lennének.

A belügyminisztériumot Tóth László helyettes államtitkár képviselte, akiről megtudtuk, hogy negyvenöt éves és húsz évig volt határőr. Megkérte a képviselőket, hogy a jelenlétében ne bántsák Pintér Sándort.

A DK színeiben felszólaló Vadai Ágnes elmondta, hogy szívesen dicséri a rendőrséget, ezzel semmi baja nincs, és 2006-ban sem volt, de a statisztikák nem tükrözik az ország morális állapotát. Illetve szerinte Pintér Sándornak nincs szüksége arra, hogy megvédjék.

Rubi Gerely a Jobbiktól a halálbüntetés bevezetését és a csendőrség felállítását javasolta, mint eszközöket a hatékonyabb bűnüldözéshez. Kocsis Máté szerint az előbbi kényszerű kilépést eredményezne az EU-ból. A belügyminisztériumi helyettes államtitkár szerint - aki három évig dolgozott a büntetés-végrehajtásban - sokkal nagyobb büntetés az életfogytiglan, mint a halál.Meghívta a képviselőket a Csillag börtönbe, illetve felidézte a Bárányok hallgatnak című filmet szemléltetésül. Tóth László elmondta, jelenleg 17 223 ember van börtönben, ebből kb. 5000 előzetesben, és a 12 000 ténylegesen börtönben ülő közül 6000-en dolgoznak, krumplit pucolnak, takarítanak, stb, de szerinte a magyar börtönök sosem lesznek teljesen önfenntartók.

Az LMP-s Dorosz Dávid szerint a kormánynak többet kellene tenni az áldozatok védelme és segítése érdekében.

Az ülés többi részén az eredeti témáról már kevés szó esett, ki-ki előadta politikai nézetét, majd reagáltak egymás sértegetésére, és ezzel vége lett.