Vörös riasztás a hófúvás miatt öt megyében

2013.01.18. 06:51
Pénteken már egészen a Tisza vonaláig haladhat a Dunántúl nyugati részét már megbénító havazás frontvonala, az északi részeken 5, a Dél-Dunántúlon akár 20 centi hó is eshet. Felerősödik a szél, a már most hóval borított területeken vörös riasztást adtak ki a hófúvások miatt.

A Dunántúl öt megyéjére, Vasra, Zalára, Somogyra, Győr-Moson-Sopronra és Veszprémre adott ki vörös riasztást a meteorológiai szolgálat péntek hajnalban. A legmagasabb fokú riasztás alapján egy-három órán belűl erős hófúvás kezdődhet.

Az öt megyében szerda este kezdődött intenzív havazás, egy nap alatt 20-30 centi hó hullott. Az utak eltakarítását már csütörtökön is hóátfúvások nehezítették. A Magyar Közút ugyan bérelt gépeket is bevetett, de a 340 munkagép is csak a legforgalmasabb, legfontosabb útszakaszok folyamatos tisztítására volt elég. Így mind az öt megyében nagyon nehézkés volt a közlekedés, több út hosszabb-rövidebb időre járhatatlanná vált.

Vas megyében jelenleg nyolc út van lezárva, több alsőrendű út csak egy nyomon járható.

Az előrejelzések szerint pénteken kelet felé haladhat a havazás, a már csütörtökön beterített Vas, Zala és Veszprém megyéken túl jelentős hóesésre lehet számítani Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, illetve Budapesten is.

A késő estig lehulló friss hóréteg vastagsága az északi- északkeleti megyékben általában legfeljebb 5 centiméter lehet, Észak- és Közép-Dunántúlon 5-15 centiméter között valószínű, de a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza köze déli részén 15-20 centiméternyinél is több eshet.

Pénteken az ország nagy részén erős lehet a szél, a Dunántúlon és északkeleten már az óránkénti 70 kilométeres erősséget is meghaladó viharos lökések is előfordulhatnak. A Dunától nyugatra és a Dél-Alföldön (délután már az Alföld északabbi részén is) az erős vagy viharos szél a korábban lehullott, illetve a frissen hulló havat hordhatja