18 település és 70 út a hó fogságában

2013.01.19. 15:44

Országszerte 18 település volt még megközelíthetetlen és csaknem 70 út volt lezárva a forgalom elől szombaton kora délután a hó miatt. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 450 munkagéppel dolgozik az utakon.

A társaság közleménye szerint Győr-Moson-Sopron megyében Albert Kázmér-puszta, Csér, Répceszemere, Acsalag, Zsebeháza, Csáfordjánosfa megközelíthetetlen. Harka, Iván, Sobor és Und település azonban szombat reggel kiszabadult a hó fogságából.

Vas megyében Chernelházadamonya, Gór, Kőszegpaty, Meszlen, Nagygeresd, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget és Pápóc van elvágva a hó miatt a külvilágtól. Az elzárt településeken a katasztrófavédelem folyamatosan biztosítja kenyérellátást. A betegszállítók bevonásával megszervezték a dialízises betegek kezelőhelyre történő eljuttatását.

Veszprém megyében Mindszentkállára és Szentbékkállára nem lehet eljutni, Balatonhenye és Monoszló már megközelíthető. A megyében jelentősen lelassult a vonat- és az autóbusz-közlekedés, hosszabb menetidőre és késésekre kell számítani - közölte a katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Bakos György hozzátette: szombaton eddig tizennyolc helyszínre vonultak ki, többnyire járművek elakadása miatt, de volt, ahol a hótömeg alatt megrogyott egy ház tetőszerkezete, kidőlt egy fa, vagy a tetőről lehulló hótömeg és a jégcsapok járókelőket veszélyeztettek.

Fejér megyében ismét járható a Sárosd és Sárkeresztúr közötti 6209-es út, a közútkezelő megtisztította a korábban hóátfúvás miatt lezárt szakaszt - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t. Szabó-Bisztricz Anett közölte: lezárt út, elzárt település nincs a megyében.

Hóátfúvás miatt szombaton kora délután csaknem 70 út volt lezárva a forgalom elől Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Somogy és Zala megyében.

A havazás és a hideg idő miatt a fővárosban a közlekedésben nem várható fennakadás szombaton. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője ugyanakkor arra figyelmeztette az autósokat, hogy síkosak az utak, ezért kizárólag a téli útviszonyokra felkészített gépjárművekkel induljanak útnak.

Kisdi Máté azt mondta: péntek estétől tíz elakadt jármű kiszabadításában kellett segíteniük. A budai oldalon a II. és a XII. kerületben okozott a forgalomban fennakadást egy-egy autó, míg Buda környékén nyolc teherautó vált mozgásképtelenné, de személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Kitért arra: a fővárosban vasárnap délelőtt ónos esőre kell számítani. A szóvivő arra kért mindenkit, hogy ha segítségre szorulókat lát, hívja a karitatív szervezetek valamelyikét.

A havazás és a hideg idő miatt a fővárosi katasztrófavédelem műveletirányító ügyelete állandó kapcsolatot tart a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. diszpécserszolgálatával, szintén állandó a kapcsolat az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a Budapest környéki közutak kezelőivel.

A közterület-fenntartó a legmagasabb készültségi fokozatban, folyamatosan, teljes téli célgépflottájával végzi a budapesti főutakon a síkosságmentesítést a hétvégén is.