Kanada Miskolcon kampányol

2013.01.19. 20:16

A borsodi megyeszékhelyen megjelentek a a kanadai követség óriásplakátjai, melyekben az ország menekültügyi rendszerének szigorodására hívják fel a helyiek figyelmét.

Kanada magyarországi nagykövetsége négyhetes tájékoztató kampányt indított el ezen a héten Miskolcon, hogy plakátokon, újság- és rádiós hirdetéseken bemutassa be az ország új menekültügyi rendszerét. Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a borsodi megyeszékhely polgármestere bírálta a külképviseletet a kampány miatt, amelynek a kezdetét szerdára jelentették be. Felháborítónak nevezte, hogy a kampányt csak Miskolcra hirdették meg.

A plakátok szombaton jelentek meg, a következő szöveggel: "A visszaélések érdekében Kanada menekültügyi rendszere megváltozott. Az alaptalan menedékkérelemmel érkezőket gyorsabban hazaküldik." A plakátokon a "gyorsabban hazaküldik" szavakat pirossal kiemelték.

A kanadai nagykövetség szerint a tavaly decemberben életbe lépett változások eredményeként gyorsabb és igazságosabb lett az ország menekültügyi rendszere, ezeket a változásokat akarja bemutatni a Miskolcon négy héten át tartó nyilvános tájékoztató kampány . A külképviselet a kampánnyal fel akarja hívni a figyelmet a szabályozás változásaira, a helyszín pedig azért Miskolc, mert "nagyszámú magyarországi menedékkérő arról számolt be a kanadai hatóságoknak, hogy erről a területről érkezett".

A sajtóban még nem jelent meg hirdetés, de Miskolc Újgyőri főterén már van olyan plakát, amit kék lapokkal fedtek le.

A kanadai kormány decemberben tette közzé az úgynevezett biztonságos országok listáját, ahonnan az ottawai kabinet szerint "normális esetben" nem érkezhetnének menekültek, hiszen általában betartják a jogállamiság szabályait és érvényesítik a jogi garanciákat. Az érintett országok állampolgárainak menedékkérelmét a jövőben nagy valószínűséggel gyorsan visszautasítják. A listán szerepel Magyarország is.

Giró-Szász András kormányszóvivő a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón a kanadai kampányra vonatkozó kérdésre válaszolva szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy az ottawai kormány tavaly decemberben egyértelműen biztonságos országnak nyilvánította Magyarországot, és ezzel a deklarációval egyértelművé tette: alaptalannak minősítik magyar állampolgárok menedékjogi kérelmét.

Kitért arra is, hogy a magyar kormány képviselői kapcsolatot tartottak a kanadai nagykövettel ebben a kérdésben, illetve a kanadai bevándorlásügyi miniszter levelet írt a magyar belügyminiszternek, amelyben egyértelműsítette, hogy a magyar romintegrációs lépések kiemelkedőek, és a tervezett kampányt kanadai belső probléma miatt folytatják.

A kanadai és a magyar kormány véleményét némileg árnyalja, hogy Miskolc polgármestere, Kriza Ákos szerdán felháborodásának adott hangot, amiért Kanada szerinte Miskolcra akarja visszaküldeni a kiutasított romákat. "Határozottan kijelentem, hogy Kanada nem fogja a romákat Miskolcra küldeni!" – jelentette ki. Kriza a szociális lakásokkal kapcsolatos visszaélések és a romák kivándorlása közötti összefüggésre utalt, és kijelentette, hogy a városvezetés nem nyugszik, amíg vissza nem állítja a közbiztonságot a városban.

Jogvédő szervezetek sokat bírálták Kanadát a menedékkérelmek elbírálásának leegyszerűsítése miatt, és felhívták a figyelmet, hogy a kérelmekről döntő kanadai testület rengeteg magyar állampolgár esetében látta bizonyítottnak az üldöztetést. Az új szabályok mellett a hasonló helyzetű emberek esélye a menekültstátusz elnyerésére drasztikusan lecsökken.

A kanadai törvényhozás ugyanakkor arra hivatkozva vezette be a biztonságos országok listáját és egyszerűsítette le az onnan érkezők kérelmeinek a vizsgálatát, hogy a rendszer nagyvonalúsága és a gyakori visszaélések óriási terhet rónak a kanadai adófizetőkre.

Menekültáradat

A Kanadába irányuló első menekülthullám 1998-as kezdete óta összesen bő 19 ezer magyar állampolgár, zömmel romák kértek menedékjogot Ottawától. Az első hullám a vízumkényszer 2001 decemberi visszaállításáig tartott, akkor szűk négy év alatt közel kilencezren jelentkeztek a repülőtereken, elsősorban a roma népességen belül tanultabbnak és mobilisabbnak számító, magyarul beszélő romungrók.

A vízumkényszer drasztikusan visszavetette a menekülthullámot: azután lényegében csak az utazhatott Kanadába, aki bizonyította, hogy turista, üzletember, diák, legális munkavállaló vagy a munkaerőpiaci kívánalmaknak megfelelő kivándorló.

A vízumkényszer 2008 májusában ismét megszűnt, és ekkor azonnal újraindult a menekültáradat. A bevándorlási statisztikák szerint az első két teljes évben évente mintegy 2500-an, 2011-ben és idén pedig összesen 4400-an kértek menedékjogot. Ezzel vezetjük az országba érkező menekültek forrásországainak listáját, miközben a minket követő országok, például Kína és Namíbia se az emberi jogok, se a demokrácia érvényesülése szempontjából nem vethetők össze Magyarországgal.