Nem zárják be a Mozgásjavítót

2013.01.21. 20:23
Péntekig eldől, elindulhat-e a Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon új szakközépiskolai évfolyama a 2013-2014-es tanévben – ígérte Házlinger György, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ főosztályvezetője a szülői munkaközösség által kezdeményezett hétfői iskolabejáráson.

Az iskola szülői munkaközössége a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) támogatásával kezdeményezett helyszíni bejárást hétfőn a Mexikói úti Mozgásjavítóban. Az eseményre Orbán Viktor miniszterelnököt, Hoffman Rózsa oktatási államtitkárt, Marekné Pintér Arankát, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) elnökét, Pokorni Zoltánt, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnökét, Tarlós István főpolgármestert, Csomós Miklós oktatásért felelős főpolgármester-helyettest, Pölöskei Gábornét, a fővárosi önkormányzat oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi főosztályának vezetőjét, valamint Hegedüs Lajost, a MEOSZ elnökét is meghívták. A felsoroltak közül csak utóbbi kettő vett részt a bejáráson, a KIK-et Házlinger György főosztályvezető képviselte.

Megnyugtató döntés várható

Házlinger elmondta, hogy „szó nincsen bezárásról”, csak a szakközépiskolai évfolyamok esetében mérlegelnek: indulhat-e új évfolyam, illetve folytatódhat-e jelenlegi formájában az oktatás az eddig elindított négy évfolyamon. A főosztályvezető biztosította a jelenlevőket, hogy a szülők aggályainak figyelembevételével a hét végéig „mindenki számára megnyugtató döntés fog születni”.

A szülők annak hatására döntöttek a nyilvánosság bevonása mellett, hogy a korábban az önkormányzattal folytatott levelezésük során nem sikerült meggyőzniük a fenntartót arról, hogy gyermekeiknek a Mozgásjavító biztosítja a legszakszerűbb sérülésspecifikus szakoktatást, míg az önkormányzat által alternatívaként javasolt Neumann János számítástechnikai szakközépiskola, valamint a Petrik Lajos két tanítási nyelvű vegyipari, környezetvédelmi és informatikai szakközépiskola csak integrált oktatást tud nyújtani.

A szakemberek szerint a diákok egy része nem alkalmas az integrált oktatásban való részvételre, ráadásul az ellátásukhoz, többek között a mozgásfejlesztéshez szükséges szakmai stáb és infrastruktúra egyedül a Mexikói úti iskolában épült ki. A szülők éppen ezért feleslegesnek, bonyodalmasnak és költségesnek látják a szakképzés áthelyezését.

A szakközépiskolai képzés áthelyezéséről, valamint a meglévő évfolyamok kivezetéséről tavaly augusztusban döntött az akkori fenntartó fővárosi önkormányzat, mivel nem látta biztosítottnak a szakoktatás tárgyi feltételeit, és nem tudott pluszforrásokat elkülöníteni azok megteremtésére. Az intézményt 2007 és 2010 között egy 3,5 milliárd forintos fejlesztés keretében újították fel, a második ütemben azonban nem sikerült befejezni az általános iskola felső tagozatának és a szakközépiskolai oktatásnak helyet adó Lajta épület felújítását. A korábbi igazgató, Nádas Pál becslése szerint ez összesen még 212 millió forint ráfordítást igényelt volna.

Festés, csiszolás

A főváros szerint Nádas későn jelezte a további fejlesztésre irányuló tárgyi igényeit, melyekre nem maradt fedezet, ezért a szakközépiskolai oktatás áthelyezése mellett döntöttek. Nádas szerint érthetetlen, miért hagynák kihasználatlanul a már kiépített infrastruktúrát, másrészt pedig az új évfolyam elindításához elég lenne egy új osztályterem kialakítása. A festés és csiszolás a szülők becslése szerint 260-360 ezer forintból megoldható lenne, a további működés érdekében önkéntes munkájukat, anyagi segítségüket is felajánlották a fenntartónak (a fenntartói jogokat január 1-től a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ gyakorolja, a főváros a továbbiakban csak működtetői feladatokat lát el). A tantermek speciális bútorai Nádas Pál szerint termenként körülbelül kétmillió forintba kerülnének.

A MEOSZ arra kérte a fenntartót, hogy a gyerekek részére a szakoktatáshoz szükséges szakmai és tárgyi feltételeket a Mexikói úti iskola falain belül próbálják meg biztosítani. Kovács Ágnes, a szervezet elnökségi tagja szerint a Mozgásjavítóban „sokkal könnyebb a feltételek megteremtése”, és kevesebbe is kerül, mint az alternatívaként felajánlott intézményekben. A kérdésben legkésőbb péntekre várható döntés.