Le kell rombolniuk hétvégi házukat

2013.01.21. 15:30

9 négyzetméterrel az engedélyezettnél nagyobbra építette hétvégi házát egy család Subasán, számol be róla a delmagyar.hu. Az önkormányzat nem érte be pénzbírsággal, az épület elbontására kötelezi a családot.

Az épületet évek munkájával emelte egy dán férfi és magyar felesége. Kilencvenes évek végén házasodtak össze, azóta két lányuk született, jelenleg egy szegedi panellakásban élnek. Niels Otto Pedersen a lapnak elmondta, letaglózta őket a lebontásra rendelkező határozat, ez a ház volt az életük. 2001-ben vásárolták meg a telket, és 2004-ben kapták meg az építési engedélyt a víkendházra. Hivatalosan a telek 3 százalékát építhették volna be, ugyanakkor a szomszédok és egy építési szakember is meggyőzte őket, legrosszabb esetben pénzbüntetést kapnak, ha az előírtnál nagyobb épületet építenek.

Ezért végül túllépték az engedélyezett méretet és egy kilenc négyzetméterrel nagyobb víkendházat emeltek. Tavaly egy helyszíni szemle alkalmával a polgármesteri hivatal építési irodája leleplezte a túl nagyra nőtt épületet és arra kötelezték a családot, hogy hatvan napon belül bontsák el az azt. "Elismertük a túlépítést, de rendkívül szigorúnak és igazságtalannak tartjuk a büntetést. Méltányossági kérelmet nyújtottunk be azzal, hogy keressünk olyan megoldást, amivel fennmaradhat a 34 négyzetméteres házunk, amit saját kezűleg építettük fel több mint öt esztendő alatt. Benne van az életünk. Rengeteg időt töltünk itt, amint beköszönt a jó idő. Maholnap ötvenévesek leszünk, s már nem bírnánk felépíteni egy új házat, ha ezt le kellene rombolni. " nyilatkozta a lapnak a feleség.

Az építési iroda szerint nem lehet mit tenni az ügyben, hiszen a terület mezőgazdasági övezetnek számít, ahol 3 százalékos az engedélyezett beépíthetőség. Hivatalosan a környék összes épülete gazdasági épület vagy gyümölcstároló, annak ellenére is, hogy mindenki tudja, üdülőházak sorakoznak a környéken. Ahhoz, hogy üdülőövezetté nyilvánítsák, teljesen közművesítés kéne.

A család fellebbezést nyújtott be a Csongrád Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztályához, hogy fél évre függesszék fel ügyük elbírálását. Abban bíztak, hogy januártól megváltozik majd az építési szabályzat. Azonban ez nem történt meg, maradt 3 százalékon a zártkertek beépíthetősége. A felfüggesztés pedig január 11-én lejárt, a kormányhivatal pedig elindította az eljárást. Mivel a család úgy gondolja, sok kistelkes lehet hasonló helyzetben, fórumot szerveznek nekik.