Kizárták a romagyilkosság egyik védőjét

2013.01.22. 11:42

Jogerősen kizárták a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőperéből Varga Zoltánt, a harmadrendű vádlott helyettes kirendelt védőjét, ezért a jelenlétében tárgyalt tárgyalási napokat meg kell ismételni.

A Budapest Környéki Törvényszéken folyó büntetőper keddi tárgyalási napján Miszori László, az ügyben eljáró bírói tanács elnöke bejelentette: a Varga Zoltán helyettes kirendelt védő kizárását kimondó bírósági döntés jogerőre emelkedett. A védőt azért zárták ki, mert egy olyan ember rokona, aki az ügyben korábban eljárt.

Ennek következtében mindazokat az eljárási cselekményeket, amelyeket az ügyvéd jelenlétében foganatosítottak, megismétlik, hogy az eljárási szabálysértést kiküszöböljék – közölte. Varga Zoltán 2012. február 3. óta látta el kirendeléssel P. Zsolt védelmét, és 30 tárgyalási napon képviselte védencét. Az ügyet  hetente háromszor tárgyaló bíróság munkájában ez körülbelül 10 hetet jelent.

2011. október 10-én a Fővárosi Ítélőtábla felülvizsgálat keretében végzést hozott, amelyben egyebek mellett fenntartotta a harmadrendű vádlott előzetes letartóztatását is. A végzés ellen fellebbeztek, így került az ügy a Legfelsőbb Bíróságra, amely 2011. december elsején hozott döntést. Ennek a tanácsnak a tagja volt az ügyvéd édesapja, Varga Zoltán bíró.

A kizárási szabály az összeférhetetlenség elkerülését szolgálja. Ha a konkrét ügyben P. Zsoltot esetleg felmentenék, az rossz fényt vethetne az előzetes letartóztatását jóváhagyó Varga Zoltánra, és emiatt a fiának érdekében állhat, hogy ne teljes erővel munkálkodjon a magát következetesen ártatlannak mondó P. Zsolt érdekében. (Varga Zoltán egyébként az a bíró, aki a móri gyilkosság perében bűnösnek találta Kaiser Edét, majd később kiderült, hogy mások követték el a mészárlást.)

P. Zsolt még októberben közölte, amikor az ügy napvilágot látott, hogy álláspontja szerint nem áll fenn kizárási ok, mert nyugdíjas édesapja egy eljárási részcselekményben vett részt.