Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Szegeden önjáró trolibuszt mutattak be

2013.01.22. 15:47

Akár négy-öt kilométert is meg tud tenni a felsővezetéktől függetlenül az az önjáró trolibusz, aminek a prototípusát kedden mutatták be Szegeden. Tóth István Tibor, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a járművet az önkormányzati tulajdonú cég az EDF-Démász Zrt.-vel, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karával, és a Sedulitas-Pro Kft.-vel együttműködve fejlesztette ki.

Az elektromos jármű egy hagyományos autóbusz átalakításával készült el – közölte a szakember. Az átépítés során a 72 férőhelyes, 26 ülőhelyes troli belső tere nem változott meg, a jármű felhasználási lehetőségei pedig lényegesen bővültek – mondta. Az önjáró trolibusz rugalmasabban használható, ideiglenes útlezárások, balesetek esetén sem kell szüneteltetni a közlekedést. A jármű üzemszerű körülmények között 1,5-2 kilométert biztonsággal meg tud tenni a felsővezetéktől távol, így lehetőség nyílik például új szárnyvonalak kialakítására is – mondta az ügyvezető.

Nemes Péter tervező elmondta: a járműben egy hozzávetőleg 90 Ah-s kapacitású, 120 cellás lítium-vas-foszfát akkumulátor kapott helyet, amivel a troli teljes feltöltöttség esetén 4-5 kilométer megtételére képes. A fejlesztés folytatódik, egy újabb autóbuszt építenek át önjáró trolibusszá. A vezérlőrendszer továbbfejlesztése pedig azt is lehetővé teszi majd, hogy a fékezés során keletkező energiát visszatáplálják az akkumulátorok – mondta.