Felmentették a korrupcióval vádolt vámost

2013.01.23. 12:32

Felmentette a hivatali vesztegetés és a befolyással üzérkedés vádja alól a Szegedi Ítélőtábla azt a pénzügyőrt, akit első fokon hat év börtönbüntetéssel sújtott a Gyulai Törvényszék. A döntés nem jogerős.

A most 42 éves vádlott főtörzsőrmesteri rangban teljesített szolgálatot a vámőrség mélységi ellenőrző csoportjában (MECS) szakügyintézőként, majd járőrként. Az elsőfokú ítélet szerint megállapodott egy budapesti vállalkozóval, hogy a férfi értesíti arról, az általa megjelölt kamionok várhatóan mikor érkeznek a gyulai határátkelőhöz, és megadja a járművek rendszámait is.

A pénzügyőr teherautónként 50 ezer forintért vállalta, hogy biztosítja a kamionok vámellenőrzés nélküli beléptetését, és áthaladását a mélységi ellenőrzési ponton. Amikor a férfi nem volt szolgálatban, akkor eddig ismeretlen munkatársainak megadta a szükséges információkat, így biztosítva a kamionok zavartalan továbbhaladását. A férfi következetesen tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Az elsőfokú ítélet jelentős részben a vádlott telefonbeszélgetéseinek lehallgatásán alapult. A táblabíróság Komlóssy Éva vezette tanácsa szerint a megfigyelést végző hatóság azonban nem tett eleget annak a jogszabályi előírásnak, hogy a titkos információgyűjtés befejezése után haladéktalanul feljelentést kell tenni, illetve nyomozást kell indítani. Az ítélőtábla döntése szerint ezt nem az elvárható időn belül tették meg, a lehallgatások befejezése és a 2010. szeptember 6-án tett feljelentés között ugyanis csaknem három hónap telt el.

A táblabíróság álláspontja szerint az első fokon eljáró bíróság eljárási szabályt sértett, amikor a lehallgatások anyagát bizonyítékként vette figyelembe. Mivel az egyéb bizonyítékokból nem lehet kétséget kizáróan a vádlott bűnösségére következtetni, az ítélőtábla bizonyítottság hiányában felmentette a férfit. Az ügyészség a döntés ellen fellebbezést jelentett be, így az ügy a Kúrián folytatódik.