Kerekes székes utas miatt szorult a MÁV

2013.01.23. 11:30

A MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt-t elmarasztaló határozat került fel a héten az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) honlapjára. A vasúttársaságot egy kerekes székes utas panaszolta be, és a hatóság megállapította, hogy az illetőt fogyatékossága miatt hátrányos megkülönböztetés érte a MÁV részéről.

A panaszos Kecskemétről Szegedre, és onnan vissza akart utazni. Hogy ezt megtehesse, napokkal előre be kellett jelentenie az utazási szándékát a MÁV-nál, ráadásul nem ingyenes zöld számot, hanem helyi tarifás telefonvonalat hívhatott. Sérelmezte, hogy az alkalmanként akár húsz percig is eltartó telefonálás árát neki kellett kifizetnie, míg a nem kerekes székes utasoknak ilyen kiadással nem kellett számolnia.

Az előzetes bejelentésre azért volt szükség, hogy a MÁV fel tudjon készülni a kerekes szék beemelésére a vonatba. Emelőberendezés ugyan volt a szegedi és a kecskeméti állomáson is, de csak a szegedin dolgozott folyamatosan olyan munkatárs, akinek megvolt a vizsgája az emelő működtetéséhez. A kecskeméti állomáson csak úgy tudták ezt megoldani, hogy a ceglédi állomásról csoportosítottak át embert.

A kerekes székes utas azt panaszolta, hogy az odautat még csak-csak meg tudja tervezni előre, de a visszautazás időpontja előre kiszámíthatatlan, mert változó, mikor meddig tart az orvosi kezelése.

„Az állomási emelő berendezések működtetése nem minősíthető olyan bonyolult, nagy tudást igénylő tevékenységnek, ami lehetetlenné tenné, hogy minden ezekkel felszerelt állomáson legyen műszakonként egy, a szükséges vizsgával rendelkező munkavállaló” – áll az EBH határozatában.

Az EBH határozatának keltezése 2011 december, de csak most emelkedett jogerőre. A hatóság arra kötelezte a MÁV-ot, hogy 30 napon belül szüntessék meg a jogsértő állapotot. A MÁV-START honlapja szerint a mozgáskorlátozottak most már egy ingyenes telefonszámon rendelhetik meg a szolgáltatásukat. A cég azt kéri az utasoktól, hogy az emelő használatára vonatkozó igényüket jelentsék be a tervezett utazás előtti munkanapon délután két óráig.