A Himaláját mintázza az alföldi szánkódomb

2013.01.25. 10:35
37 millió forint uniós és állami támogatással, több hónapnyi munkával készült el az Alföld legnagyobb dombja, a jakabszállási szánkópálya. Egyelőre hó kell hozzá, májustól viszont időjárástól függetlenül is lehet majd szánkózni a síkság közepén.

"2012.december 21. 14.00. A maja naptár vége. Azt jósolták, a hegyek el fognak mozdulni... Megtörtént! A Himalája Magyarországra költözött" - ezzel a szöveggel toborozta az embereket a jakabszállási szánkódomb megnyitójára a Brandhouse Kft. A 2006-ban alakult cég 37 millió 380 ezer forint támogatást nyert a magyar államtól és az Európai Uniótól Az Alföld legnagyobb szánkódombja nevű projektjére.

Hat gép dolgozott rajta

Ez a pénz a költségek 70 százalékát fedezte, forrása pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap volt. Turisztikai szolgáltatások fejlesztése címén kiírt pályázaton nyert a Brandhouse. Elég gyorsan összehozták a dombot: a támogatásról szóló döntést tavaly április 2-án hozták meg, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adatai szerint a projektet ténylegesen július 30-án kezdték el, és december 21-én már meg is volt az átadás.

A dombhoz használt földet a park területén lévő kempingből hozták, nagyjából 800 méteres távolságból, hat földmunkagép felhasználásával - mondta Kecskeméti Mária Anikó ügyvezető. Ezek között voltak emelők és billenős teherautók, melyek 7-8 hektár köbmétert tudnak szállítani. Az ügyvezető szerint csak a földmunka 24 millió forintba került, és ugyan próbáltak spórolni, de ennél kevesebb pénzből nem lehetett volna kihozni, azzal együtt, hogy a föld árát is ki kellett fizetni a tulajdonosnak.

Nem extrém pálya

A domb 8,8 méter magas, és az építtető szerint a Himalája méretarányait tükrözi ezerszeres kicsinyítésben. 125 méter hosszú, 17 méter széles, 18 000 köbméter földmunkával valósult meg. A domb gyomrában melegedőt alakítottak ki, ahol akár egy 70 fős csoport is elfér. A cég honlapja szerint a tervezésnél fontos szempont volt, hogy ne extrém pálya, hanem balesetvédelmi szempontból kockázatmentes lejtő alakuljon ki.

A pálya használata egyelőre hófüggő, nagyjából 15 centiméter hó kell az ügyvezető szerint ahhoz, hogy élvezhető legyen. Májusra készülhet el a borítás, mellyel mindenféle időjárási körülmények között használható lesz.

Vízicsúszda és színpad

A dombon állati erővel húzott felvonó lesz, és elvileg nemcsak szánkózni lehet majd rajta, hanem lesz zorb, kilátó, hidraulikus mobil emelődaru, tubingpálya, vízicsúszda és egy színpad is 500 fős nézőtérrel. Az NFÜ honlapján a győztes projekt rövid leírásában az is benne van, hogy a domb három új munkahelyet teremt a régióban.

A BrandHouse Kft-nek a holnapja szerint van egy 40 hektáros területe a Kiskunsági Nemzeti Park bugaci területe közelében, és folyamatosan építik be ezt különféle turisztikai attrakciókkal. A szánkódomb előtt elkészítették például Magyarország 1:1000 méretarányú domborzati és vízrajzi makettjét.