Hófúvások, hótorlaszok a nyugati megyékben

2013.01.25. 19:06
Az erős szél és nagy hó továbbra is közlekedési nehézséget okoz a nyugat-dunántúli megyékben, elsősorban Vasban és Győr-Moson-Sopron megyében. Még mindig több járhatatlan útszakasz van, elzárt település viszont nincs. Szombatra javulhat a hóhelyzet.

Továbbra is gondot okoznak a közlekedésben a hófúvások Vas megyében, ahol kilenc út járhatatlan – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei diszpécsere péntek este. Nagy Györgyi tájékoztatása szerint sikerült felszabadítani a Csepreg és Acsád közötti útszakaszt, amely a büki elágazásig volt lezárva.

Továbbra sem lehet közlekedni a Karakó és Jánosháza, a Celldömölk és Kemeneskápolna, a Celldömölk-Mesteri, a Meggyeskovácsi és Csempeszkopács, a Tokorcs és Kemenesmihályfa, a Kemenessömjén és Vönöck, a Nemeskeresztúr és Kissomlyó, a Nemeskocs és Celldömölk, valamint Köcsk és Celldömölk, a Mersevát és Kemenesszentmárton közötti alsórendű úton - sorolta az ügyeletes.

Ráadásul baleset történt a 84-es számú főúton, a rábasömjéni elágazónál két személygépkocsi ütközött egymással, ezért a közlekedőket Sárvár felé visszafordítják.

A folyamatos hóátfúvások miatt több mellékutat le kellett zárni Győr-Moson-Sopron megyében is, ahol a viharos erejű szél helyenként egyméteres hótorlaszokat emel, de elzárt település nincs. A közútkezelő tájékoztatása szerint Magyarkeresztúr és Sopronnémeti, Vadosfa és Magyarkeresztúr, Páli és Edve, Gyóró és Mihályi, Himód és Kisfalud, Szakony és Egyházasfalu, az 1-es főút és az országhatár között, valamint a lickópusztai úton van érvényben teljes útzár.

Emellett a cég csornai, fertőszentmiklósi és mosonmagyaróvári üzemmérnöksége térségében több alsóbbrendű út nehezen vagy csak egy nyomon járható, a 84-es, a 85-ös és a 86-os főút környékén pedig szintén lehet hóátfúvásokra számítani. Ugyanakkor egyelőre minden település megközelíthető a megyében. A társaság hozzátette: csaknem hatvan munkagéppel dolgoznak a megye útjain, de igazán hatékonyan csak az erős szél elállta után lehet fellépni.

A Nyugat-Dunántúlon továbbra is előfordulhatnak viharos széllökések, ezek magas hótorlaszokat emelhetnek, de szombat hajnalra várhatóan megszűnnek a hóátfúvások. Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken kora este azt írta: péntek éjfélig a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten az erős, olykor még viharos, akár óránkénti 65 kilométeres erősségű északi szél miatt továbbra is számítani kell hóátfúvásra. Vas megyében, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye nyugati, valamint Zala megye északi részén eleinte erős hóátfúvás is várható, ez szombat hajnalra várhatóan megszűnik.