Milliós jutalmak a Főpolgármesteri Hivatalban

2013.01.25. 06:34

Több mint 300 millió forint jutalmat kaptak tavalyi munkájuk után decemberben a főváros vezetői és a Főpolgármesteri Hivatal dolgozói – írta a Népszava a fővárosi önkormányzattól kapott adatokra hivatkozva.

A napilap szerint Tarlós István főpolgármester megválasztása óta egyszer sem vett fel év végi jutalmat, ám helyettesei - hasonlóan 2011-hez - igen. Az öt helyettes - Bagdy Gábor, Csomós Miklós, György István, Szeneczey Balázs és Szentes Tamás - tavaly év végén bruttó 1,5-1,5 millió forint jutalmat kapott, ami összesen 7,5 millió.

A 985 fős igazgatási apparátus munkáját fejenként átlagosan 314 ezer forint év végi jutalommal díjazták, összesen 309 millió forinttal. A Városháza azt közölte: az összeg fedezete ezúttal is az éves bérmaradványkeret volt, "amelyet bérkifizetésén kívül másra, például önkormányzati adósság törlesztésére a jogszabály szerint nem lehet felhasználni".

A Városháza tájékoztatása szerint a tanácsadók is vannak a 985 jutalmazott személy között. A lap szerint vélhetően ők "húzzák fel" 314 ezerre az átlagot. A Népszavának azt nem sikerült megtudnia, hogy Tarlós helyettesei közül ki fizette vissza vagy ajánlotta fel jótékony célra a jutalmat.

György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes pénteken az MTI-nek azt mondta: 2012-ben - csakúgy mint egy évvel korábban – a teljes év végi jutalmát jótékony célra ajánlotta fel. A kifogásolta, hogy a Népszava őt is említi, őt viszont nem kérdezték meg, hogy mi lett a sorsa a felvett összegnek. György azt mondta, hogy a kézhez kapott 1 millió 57 ezer 525 forintot többek között a kőbányai családok megsegítésére ajánlotta fel, és ezt tette az azt megelőző évben is.

Orbán Viktor kormányfő szerint a "veszteséges országban nem lehet jutalmat fizetni". A miniszterelnök még szerdán azt mondta: az önkormányzatok irányítói is az ország vezetői közé tartoznak, ezért esetükben sem indokolt, hogy munkájuk után plusz pénzt vegyenek fel.

Ezért arra kérte a jutalmat kapott kormánypárti polgármestereket és alpolgármestereket, hogy vagy fizessék vissza a pénzt vagy támogassanak vele valamilyen nemes célt. A pártelnöki kérés teljesítéséről a Fidesz választókerületi elnökeinek csütörtökig kellett beszámolniuk.

A Blikk pénteken arról írt, hogy bár csütörtökön járt le a jelentési határidő, egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy mennyi kormánypárti polgármester és alpolgármester tesz eleget a miniszterelnöki kérésnek. A Miniszterelnökségen néhány nap türelmet kértek az összesítéshez.

A bulvárlap több kormánypárti városvezetői is megkérdezett, hogy eleget tesznek-e a kormányfő kérésének. Korábban egyedül Varga József országgyűlési képviselő és ferencvárosi alpolgármester mondta azt a lapnak, hogy inkább gyerekei tandíjára költi azt.