Vigyázzon magára!

2013.01.25. 10:45 Módosítva: 2013.01.25. 13:13

A következő időszakban az eddigieknél már nyugodtabb időre számíthatunk, ugyanakkor elsősorban hétvégén kemény fagyokra kell felkészülnünk, írja Cséki Gergő, az Időkép meteorológusa.

Az a mediterrán ciklon, ami éjjel elsősorban délnyugaton okozott havazást, fokozatosan gyengül, ám ma még elsősorban a Dunántúlon és északkeleten még viharos széllökéseket, ezáltal hófúvásokat okozhat. Főként a délkeleti tájakon továbbra is előfordulhat kisebb havazás, hószállingózás.

A hófúvás miatt több dunántúli térségre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szombatra aztán a ciklon fokozatosan távolodik térségünkből, ezért mérséklődik a szél, valamint északnyugat felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Holnap, de még inkább vasárnap hajnalban az ország egy jelentős részén kemény fagyokra kell felkészülni, elsősorban a derültebb, vastag hóval borított szélcsendes nyugati és északi tájakon helyenként -15 fok alá süllyedhet a hőmérséklet, de errefelé egyébként is jellemzőek lesznek a -10 fok alatti értékek.

Napközben is fagyos, hideg időre van kilátás, bár főként vasárnap az ország nagy részén már kisüt a nap, délkeleten maradnak felhős tájak.

A jövő hét elején a fagy fokozatosan enged szorításából, hétfőn egy gyenge meleg-, majd hidegfront következtében több helyen is előfordulhat kisebb havazás. Keddtől azonban tovább enyhül az idő, a hét közepére az ország nagy részén jelentősen mérséklődnek az éjszakai fagyok, napközben pedig országszerte pozitív hőmérséklet lesz.