Végrehajtó veri dobra Zelnik kincseit

2013.01.25. 09:51

Százmilliós nagyságrendű bevétel reményében hirdette meg árverésre Zelnik István műgyűjtő kincseit a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara – írta a Blikk.

Az árverés legértékesebb darabja 40 millió forintos kikiáltási árral a XVI-XVIII. századi ezüst Buddha-szobor, kezében lótusszal. Szintén ezüst Buddha-szobrok 10–25 millió forintos kikiáltási árral kerültek fel a végrehajtók árverési oldalára, de 20 milliós kikiáltási árral egy aranyjogarra is lehetett licitálni.

A műkincsek jelenleg Zelnik cégének, a Magyar Indokína Társaság (MIT) tulajdonában lévő Délkelet-ázsiai Aranymúzeumban vannak kiállítva. Az árverési honlap szerint a licitálók ott is tekinthetik meg a tárgyakat.

Zelnik néhány hónappal azelőtt közölte, hogy milliárdokért kész lett volna megvásárolni angol tulajdonosától a legendás Seuso-kincseket, amelyekre a magyar állam régóta igényt tart. Cserébe az államnak ideiglenesen le kellett volna mondania igényéről, az ezzel járó jogi kockázatot azonban a Kultúráért Felelős Államtitkárság nem vállalta.

Zelnik István a Seuso-kincseket az egyik legkiemelkedőbb műtárgyegyüttesének eladásából kívánja megvásárolni, ez nincs összefüggésben a Magyar Indokína Társaság pénzügyeivel – közölte Tímár András, a műgyűjtő szóvivője.

A MIT ellen több végrehajtás is indult, a Raiffeisen Bank pedig 850 milliós jelzálogot jegyeztetett be az aranymúzeum Andrássy úti épületére.