Vilma
3 °C
11 °C

Csütörtökön tárgyal az LMP a kilépőkkel

2013.01.28. 15:55

Legkorábban csütörtökön kezdődhetnek meg a tárgyalások az LMP és a Párbeszéd Magyarországért Platform pártból kilépett tagjai között az ellenzéki párt parlamenti frakciójának sorsáról – mondta el hétfőn Heltai László, az LMP választmányi szóvivője. Szerdán ül össze a párt országos választmánya és ekkor döntenek arról, hogy kik képviseljék a Lehet Más a Politikát a megbeszéléseken.

A párt hétvégi kongresszusa hivatalosan nem szabta meg, hogy kikből álljon vagy hány tagú legyen a tárgyalódelegáció, így a szóvivő ezekre a kérdésekre egyelőre nem tudott választ adni. Annyit mondott, hogy mivel az országgyűlési frakció sorsáról van szó, ezért parlamenti képviselők mindenképpen lesznek a tárgyalók között. Hangsúlyozta, hogy miután a testület tagjait szerdán kijelölik, akár már másnap reggel elindulhatnak a hivatalos megbeszélések a platformmal.

Az LMP hétvégi kongresszusa szombaton döntött arról, hogy nem változtatják meg a párt novemberben elfogadott stratégiáját, amelyik kizárja az együttműködést az Együtt 2014 választói mozgalommal. A Párbeszéd Magyarországért Platform, amelyet éppen a novemberi határozat után alapított nyolc parlamenti és három fővárosi képviselő, vasárnap jelentette be , hogy tagjai kilépnek az LMP-ből. Terveik szerint új pártot alapítanak, de a képviselői mandátumukról nem mondanak le, és tárgyalásokat kezdeményeznek a maradókkal arról, hogy hogyan lehetne továbbra is fenntartani a jelenleg 15 fős frakciót.

A platform tárgyalna Bajnaival

Az LMP 15 fős parlamenti frakciójából nyolcan tagjai a Párbeszéd Magyarországért Platformnak: Karácsony Gergely, Jávor Benedek, Szabó Tímea, Scheiring Gábor, Dorosz Dávid, Szabó Rebeka, Szilágyi László és Szilágyi Péter. A platform munkájában több mint 130 LMP-s párttag vesz részt. A házszabály értelmében a frakció megszűnik, ha a platform tagjai úgy döntenek, hogy elhagyják a pártot, vagy háromnál többen lépnek ki.

Mint ismert, az LMP novemberi kongresszusa után a párt szombaton olyan határozatot fogadott el, ami kizárja a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz. A novemberi határozat elfogadása után Jávor Benedek akkori frakcióvezető és két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea lemondott a posztjáról. Ezután a három politikus öt parlamenti és három fővárosi képviselő-társával együtt megalapította a Párbeszéd Magyarországért Platformot.