Kevesebb orvos megy külföldre

2013.01.28. 11:39

Tavaly közel száz fővel csökkent azoknak az orvosoknak a száma, akik külföldi munkavállaláshoz kértek hatósági bizonyítványt – olvasható az egészségügyért felelős államtitkárság közleményében. Az államtitkárság szerint a migrációs szándék csökkenése a fiatal, szakvizsgával még nem rendelkező orvosok körében a legjelentősebb.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal nyilvántartása szerint 2011-ben 1200, 2012-ben 1108 orvos kért igazolást külföldi munkavállaláshoz. Az előző évi 651 fővel szemben tavaly 557 volt azoknak a fiatal orvosoknak a száma, akik a diploma megszerzését követően vagy a szakorvos képzés alatt folyamodtak hatósági bizonyítványért. 2007 óta a tavalyi az első év, amikor a hatósági bizonyítványt kérő orvosok száma nem emelkedett.

Az államtitkárság szerint az előző években több intézkedés irányult az orvosok helyzetének javítására. Tavaly júliusától közel 16 ezer, fekvő- és járóbeteg-ellátásban dolgozó orvos részesült béremelésben, emellett novembertől a háziorvosi körzetek finanszírozása is emelkedett 14 százalékkal.

Amíg az orvosok körében a migrációs szándék csökkenése tapasztalható, az ápolók esetében ellentétes a tendencia. 2011-ben 314, 2012-ben 518 ápoló fordult hatósági bizonyítványért a Hivatal felé, a legtöbben a szomszédos Ausztriában, valamint Németországban terveznek munkavállalást, olvasható a közleményben.