Csökkenhet a szemétszállítás színvonala

2013.01.29. 07:07

Csökkenhet a szemétszállítás és a lomtalanítások gyakorisága egyes településeken, egy iparágat belülről ismerő szakértő szerint több településen is erre kényszerülhetnek a hulladékszállítást végző cégek – írja a Magyar Nemzet a keddi számában.

A lap szerint a szolgáltatás színvonalának csökkentésével a társaságok azt kompenzálnák, hogy a januárban életbe lépett törvény jelentős többletterhet rótt a cégekre, de eközben csak 4,2 százalékkal emelhették a szolgáltatás árát a tavalyi szinthez képest, ami így nem fedezi a működési költségeket. A szakértő szerint a problémára az jelenthetne megoldást, ha tudni lehetne, pontosan mit kellene tartalmaznia a szemétszállítók alapszolgáltatásának, mert így azokhoz költségminimumokat lehetne rendelni, de erre a szabályozás nem terjed ki.

Az új hulladékról szóló törvény értelmében július 1-jétől csak olyan társaságok végezhetnek szemétszállítást, amikben az önkormányzat vagy az állam többségi tulajdonnal rendelkezik. A legtöbb cég viszont egyelőre kivár, mert a már hatályba lépett törvény mellé még nem jelent meg az összes részletet szabályozó végrehajtási rendelet, másfelől pedig az itt működő nagyobb külföldi vállalatok arra kérték Brüsszelt, hogy vizsgálja meg: a magyar szabályozás összhangban áll-e az uniós szabályokkal – írja a lap.

Lázár János múlt hétfőn a Klubrádióban azt mondta: várhatóan olcsóbb lesz az ivóvíz-szolgáltatás és a szemétszállítás. Szerinte van tartalék ezekben a szolgáltatásokban. A szolgáltató cégek például azzal is csökkenthetik a költségeiket, hogy egyes vezérigazgatók nem visznek haza többmilliós fizetéseket – mondta.